BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez Orbán véleménye az euró bevezetéséről

Nincs a kormány napirendjén és nem is szorgalmazzák a belépést az európai árfolyam-mechanizmusba. Az uniós szigor változó. Hol itt engedtek a konvergenciakritériumokból, hol ott.

Nincs napirenden és nem szorgalmazzuk – mondta kérdésre válaszolva a Kormányinfón az euróbevezetés előszobájának számító ERM 2 árfolyam-mechanizmusba való belépésről Orbán Viktor miniszterelnök. 

A kormányfő szerint, amennyiben a gazdasági növekedés és a felzárkózás a prioritás, 

akkor jobb kívül maradni az eurózónán, míg ha az árfolyam-stabilitás az elsődleges, akkor érdemesebb belépni. 

Mindenesetre jogosnak tartotta a felvetést, hogy a forintpiaci kilengések miatt vajon a kormány mérlegeli-e az euró bevezetését. Úgy véli, a magyar gazdaság teljesítménye nem változhat olyan gyorsan, mint a forint árfolyama. Vannak érvek az euró bevezetése mellett, például az árfolyam-stabilitás, ám vannak érvek ellene is, például a növekedés fékezése. Szerinte ez utóbbiak erősebbek.    

10,Euro,Banknote,On,A,100,Forint,Bank,Note
Fotó: Shutterstock

Az euró bevezetése nem egy azonnali válságintézkedés eszköze. 

Többéves, többzsilipes belépési folyamatról van szó.

 Konvergenciakritériumoknak kell megfelelni. Ilyen az egyéves referencia-időszakban az inflációs ráta, ami legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb a három legalacsonyabb tagállam átlagánál. Emellett ehhez az országcsoporthoz kell igazítani a hosszú távú hitelek kamatlábát is, 2 százalékos tűrésküszöbbel. Van aztán egy 60 százalékos GDP-arányos korlát az államadósságra. A nemzeti valutának el kell töltenie két évet az euró előszobájában. Az európai árfolyam-mechanizmus (ERM-II) valójában egy árfolyamsáv. 

A Európi Unió szigora azért változó.

 Az olaszok például plusz-mínusz 6 százalékos árfolyamsávot kaptak a szokásos 2 helyett. Míg a januárban betoppanó horvátok az államadósság-kritériumnál kaptak engedményt.

A gazdasági lassulás iskolapéldájaként a szlovák euróbevezetést emlegetik. Ám északi szomszédunknál is érvényesült a bevezetés előtti felfokozott piaci várakozás élénkítő hatása, ami felturbózta a bázist, emellett annyi gazdasági baja van az országnak, hogy nehéz megállapítani, mi írandó az euró számlájára és mit okoz a strukturális válság.

A konvergenciakritériumok bírálói kiemelik, hogy eltérő fejlettségű országoknak kellene közel azonos feltételeknek megfelelniük. Miközben a felzárkózóknak olyan növekedési szakaszokat kell teljesíteniük, amelyek elképzelhetetlenek időleges egyensúlytalanságok nélkül. Egy másik 

sarkalatos probléma az eltérő ciklusokból következik.

 A kamatok, az infláció, a beruházások, az ingatlanárak ciklusai jelentősen eltérnek a tagállamokban. Adott esetben emelkedő és leszálló ciklusokat kellene egy sávban tartani.

Súlyos politikai kérdés a bérdinamika. Az euróbevezetés esetén jó eséllyel fékeződhet a fizetésnövekedés. Ám a forint gyenge pályája aláássa a hazai bérnövekményt. Vagyis euróban számolva egy lassuló dinamika is kedvezőbb lehet.

Az alacsonyabb kamatkörnyezet nyilván pörgetné a gazdaságot, de 

az inflációt nem mérsékelné az euró.

 Erre példa a Baltikum.

A külföldi befektetők nyilván kiáraznák a forintkockázatot.         

Matolcsy: szeretnénk eurót, de problémák vannak vele

Magyarország vállalná az euró bevezetését, ám ennek csak akkor lehet realitása, ha kellően erős és felkészült ehhez – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök. Véleménye szerint kettős világrend jön, amely az USA és Kína köré épül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.