A svájci felsőház heves vita után jóváhagyta a Credit Suisse bankház múlthavi megmentését. A kormányzati döntés komoly frusztrációt okozott, amennyiben a törvényhozóknak nem volt más választásuk, mint visszamenőleges hatállyal jóváhagyni a bankmentést. Ennek részeként 109 milliárd svájci frank (120,5 milliárd dollár) pénzügyi garanciát. Az alsóház szavazása kedden éjfél után várható. De mindkét ház szavazása szimbolikus, hiszen az állam már lekötötte a forrásokat. 

A signs of Swiss bank Credit Suisse is seen in Basel, on April 4, 2023 on the eve of the general meeting of shareholders following the takeover by UBS of Credit Suisse hastily arranged by the Swiss government on March 19, 2023 to prevent a financial meltdown. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
SWITZERLAND-BANKING-CORPORATE-MEETING-SHAREHOLDER-FINANCE-MERGER
Fotó: AFP

A szükségállapoti törvény alkalmazása az elmúlt három évben olyan szintet ért el, ami már bosszantó

 - fogalmazott Hansjörg Knecht, a parlament felsőházának tagja. Hozzátéve: a törvényhozó testület csak a már lekötött hiteleket hagyhatta jóvá.

Bár a bankmentés utólagos jóváhagyása szokatlan eseménynek tűnik, a Reuters emlékeztet, hogy 

húsz éven belül már a harmadik ilyen rendkívüli ülés volt a keddi. 

 A Credit Suisse megmentése egyébként nemcsak a politikusokat dühíti, Svájcban komoly közfelháborodást keltett. 

A svájci közgazdászok körében végzett közvélemény-kutatás szerint, minden második megkérdezett szakértő úgy véli: 

a Credit Suisse UBS általi felvásárlása nem a legjobb megoldás, s ez a történet rontotta Svájc hírnevét.

Aggodalmat keltenek a leépítések is. A  Svájci Bank Alkalmazottak Szövetsége kedden az ország parlamentjéhez intézett nyílt levelében követelte, hogy állítsák le az elbocsátásokat a Credit Suisse és az UBS bankoknál.

Időközben az is kidreült, hogy a Credit Suisse és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) hónapokon át vitázott a jelentéstételi hiányosságokról. Ennek nyomán a svájci bank a múlt hónapban elhalasztotta éves jelentését.

A Wall Street Journal pedig arról írt, hogy a Credit Suisse által kibocsátott 17 milliárd dollárnyi kockázatos nullára írása elsősorban az ázsiai ügyfeleknek okozott nagy veszteségeket.