BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöldben zártak az európai tőzsdék

Erős kezdés után indexemelkedéssel zárt kedden a főbb európai értékpapírpiacok túlnyomó többsége.

Az összeurópai indexek közül az FTSEurofirst 300 index 0,72 százalékos, a Stoxx 600 pedig 0,63 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,74 százalékos nyereséget ért el. Londonban 0,3 százalékkal végzett magasabban az FTSE 100 index, a frankfurti DAX 0,79 százalékkal, a párizsi CAC 40 pedig 0,56 százalékkal nőtt. Milánóban 0,63 százalékos emelkedéssel zárt a tőzsde, a madridi viszont 0,09 százalékos mínuszba süllyedt.

Frankfurt Stock Exchange
16 March 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The trading floor of the stock exchange can be seen on monitors in a TV studio at the stock exchange. Following the recent turbulence in the banking sector, financial experts are keeping a close eye on developments on the international stock exchanges. The Swiss central bank's aid for ailing Credit Suisse has acted as a calming pill for the German stock market. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Boris Roessler / AFP

Az olajár emelkedett kedden, részben korrigálva az előző napi mintegy 4 százalékos veszteségét. A Brent nyersolaj ára 2,78 százalékkal nőtt 73,90 dollárra hordónként, a WTI ára pedig 3,09 százalékkal ment fel 69,19 dollárra. Az arany ára növekedett, mivel a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adat lehetőséget adhat a Fednek a monetáris szigorítás szüneteltetésére. A több mint két éve a legalacsonyabbnak bizonyult 4 százalékos májusi inflációs adat a dollárt is gyengítette.

Az európai kereskedési idő végén a dollárindex 0,46 százalékkal állt alacsonyabban, 103,17 ponton, az eurót 0,46 százalékkal jegyezték erősebben, 1,0806 dolláron, az arany spot ára pedig 0,31 százalékkal ment lejjebb, unciánként 1950,76 dollárra. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 142,98 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 49 866,76 ponton zárta a napot, vagyis enyhén gyengült.

Legális lehet-e valaha egyetlen kriptotőzsde is?

A Coinbase és a Binance elleni hatósági eljárások rámutattak az amerikai kriptotér alapvető hiányosságaira, ugyanakkor ennél sokkal mélyebb kérdéseket is felvetettek: lehet-e egyáltalán valaha legális egy kriptotőzsde, illetve hogyan engedhette meg az SEC, hogy a Coinbase minden negatív kilátás ellenére tőzsdére lépjen Amerikában? A perek alapja mindkét tőzsde esetében az a feltételezés, hogy a börzék jogi felhatalmazás nélkül nyújtanak értékpapír-kereskedelmi szolgáltatásokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.