BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bnp,Paribas,Sign,,Logo,,Symbol,On,The,Facade,Of,Bnp

Filléres árakon forognak az európai bankok részvényei

A legnagyobb európai bankok részvényeinek értékeltsége töredéke csupán egy átlagos amerikai cégnek, a kontinens hitelintézetei még az európai vállalati mutatók mellett is eltörpülnek. A befektetők aggódnak a bankok kockázatos hitelei miatt.

Kirívóan alacsony értékeltség mellett kereskednek az eurózóna bankjainak részvényeivel, a befektetők pesszimizmusa pedig még a legnagyobb európai hitelintézeteket sem kerüli el – mutatott rá az Európai Központi Bank hétfőn közzétett jelentése.

Bnp,Paribas,Sign,,Logo,,Symbol,On,The,Facade,Of,Bnp, 
bank
Elfordulnak a befektetők az európai bankok részvényeitől.
Fotó: Shutterstock

Az EKB elemzése szerint az alacsony értékeltség mögött elsősorban az áll, hogy a befektetők egyre inkább tartanak a bankok általuk kockázatosnak ítélt vállalati és lakossági hitelállományaitól, ahogy az osztalékfizetési hajlandóságukkal kapcsolatosan is merülnek fel kérdések. 

A bankok részvényeinek relatív diszkontja különösen azért lehet meglepő elsőre, mert a hitelintézetek az elmúlt időszakban a magasra emelkedő jegybanki alapkamatok nyomán jelentős extra kamatbevételre tudtak szert tenni hiteleiken, így sok bank tetemes profittal zárta az elmúlt negyedéveket. 

Piros betűs nap virradt az európai bankokra

Három jól ismert európai bank – köztük a világ legrégebbi még működő pénzintézete – is a vártnál jobb eredményekkel örvendeztette meg befektetői. A német Commerzbank a sikeres átszervezésnek és költségcsökkentésnek, míg a francia Crédit Agricole és az olasz MPS a virulens olasz piacnak köszönheti, hogy rácáfolt az elemzőkre.

Az Európa legnagyobb bankjait tömörítő MSCI Europe Banks Index P/E mutatója (a jelenlegi részvényárfolyam és az egy részvénye jutó eredmény hányadosa) mindössze 6,48, ami gyakorlatilag a fele a 13,05-ös átlagos európai részvénymutatónak, a globális banki P/E pedig még ennél is magasabb, 13,5.

A legnagyobb európai bankok közül 

  • a HSBC részvényei 5,61-es,
  • a Banco Santander papírjai 6,42-es, 
  • a Credit Agricole részvényei 6,6-os, 
  • míg a BNP Paribas papírjai 6,89-es

P/E mutató mellett forognak, míg az S&P 500 részvényeinek átlaga például 24,59.

Hosszú távon ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a pénzügyi stabilitást, mivel a befektetők által alacsonyan értékelt bankok számára valószínűleg nagyobb kihívást jelent majd szükség esetén friss tőkét bevonni

– fejtette ki az EKB jelentése. 

Erős volt a nagybankok elmúlt egy éve, a Santander és a HSBC vitte a pálmát.

Az Európai Központi Bank jelentése szerint az alacsony banki értékeltségek mögött a befektetők rossz szájízén kívül fundamentális tényezők jelenleg nem igazán találhatók. 

A tanulmány azonban kiemeli: több európai kormányzat is foglalkozik esetleges extra adóterhek kivetésével a banki profitokra, miközben az EKB előtt is napirenden van a kötelező tartalékráták emelésének forgatókönyve – mindkét lépés a banki nyereségek csökkenésével, azaz a befektetési kedv további mérséklődésével járna. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.