BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétezer dollár környékén vert tanyát az arany

Sokadszorra jár idén az arany árfolyama az unciánkénti kétezer dolláros szintnél, ami egy esetleges új historikus csúcs mellett más szempontok miatt is érdekes lehet.

Szerző: Dinnyés István, az OTP Global Markets osztályvezetője

Az arany értéke időről időre változik, de értékmegőrző funkciója évszázadok óta velünk van. Senkinek nem a fizetési ígérete, így csődbe menni nem tud, viszont kamatot, osztalékot sem kapunk a tartásáért. Az utóbbi azért fontos, mert amikor a befektetők mérlegelik, hogy aranyba fektessenek, többek között azt vizsgálják, hogy a biztonságos kötvények mekkora reálhozamot kínálnak.

Stack,Of,Gold,Bars.,Financial,Concepts.
Az arany az értékmegőrző jellege miatt válságok idején kötelező eleme a befektetési portfólióknak.
Fotó: Shutterstock

Amikor az elérhető reálhozamszint magas, gyengébb a kereslet az aranyra, amikor pedig alacsony, a kereslet megemelkedik. A jelenlegi magas árfolyam viszont a reálhozamok meredek emelkedése mellett tudott kialakulni, így az új árfolyamcsúcsok közelsége valamelyest meglepő.

Mi tartotta fent az aranykeresletet ebben a környezetben? A kérdésre több válasz is adódhat, de az egyik meghatározó tényező az volt, hogy a feltörekvő jegybankok jócskán megnövelték aranytartalékaikat.

A jegybanki tartalékok további diverzifikációja tartós trend is lehet, hiszen látva az utóbbi időben fokozódó geopolitikai feszültséget, a fizetési ígéretektől független, aranyalapú értékmegőrzés stratégiailag felértékelődhet.

Ráadásul kitekintve a világ egyre inkább kétpólusává válhat (Egyesült Államok–Kína), ami szintén nem a geopolitikai nyugalom irányába mutat. Fontos az is, hogy bár a dollár szerepe megkérdőjelezhetetlen a világgazdaságban, de a bizalom az utóbbi időben már csökkent az irányába.

Ez abból is fakadhat, hogy az államadósság a tengerentúlon is óriási, ennek finanszírozása pedig sok kérdést vet fel a jövőre nézve, ami szintén az aranytartalékok növelését támogathatja a jegybankok és a befektetők részéről is.

A fenti folyamatok elsősorban az arany hosszú távú stratégiai pozícióját erősíthetik, de rövid távon is szólnak mellette érvek, hiszen az amerikai kamatemelés vége a reálhozamok csökkenését hozhatja magával, mindez pedig rendszerint kedvezett az aranynak.

 

Hozzá kell tenni azonban, hogy a tengerentúli gazdaság jövő évi növekedéséről, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve esetleges kamatvágásának megkezdéséről igencsak megoszlanak a befektetői vélemények, ebből kifolyólag rövid távon az arány árfolyamában is magas maradhat a volatilitás. 

Stratégiailag szemlélve viszont racionális lépes lehet a portfóliókban aranyat is tartani, és ezzel is diverzifikálni megtakarításainkat, mert a fentebb bemutatott trendek tartósnak tűnnek.

 

A cikk a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.