BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtorpant a forinterősödés az európai inflációs adatra

Bár még bőven lenne technikai tere a forint erősödésének, az európai kamatcsökkentések közeli kezdetének esélyeit rontó inflációs adatra a gyenge oldal irányába mozdult a magyar deviza.

A péntek reggel kifejezetten erős szinteken mozgó forint a gyenge oldal felé fordult az euróövezet inflációs jelentésének nyomán. Az euró-forint 378 közeléből 378,5 felé mozdult el, miután az eurózóna inflációja decemberben 2,9 százalék lett, ami meghaladja a novemberi 2,4 százalékot, de elmarad  a 3 százalékos elemzői konszenzustól. Továbbra is kérdéses a befektetők által várt európai kamatcsökkentés startja.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt napokban az erejét fitogtatta a magyar deviza. Az euró-forint a november közepe óta tartó emelkedő trendcsatorna alsó trendvonalát 380 közelében letörte, majd a 200 napos mozgóátlag következett 379,17-nál. 

Bár péntek reggel visszatesztelte ezt a szintet, ám délelőtt már 378 közelében járt a jegyzés. Amíg a letört szintek immár ellenállásként kitartanak, addig technikai alapon bőven lenne még tere a forint erősödésének, hiszen a következő fontos támasz 377,20-nál adódik. 

 

Még mindig jelentős a forint kamatelőnye, ezért idén is lehet rá számítani, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a carryspekulánsok megtámasztják az árfolyamot. Az úgynevezett carry trade ügylet esetében a bankbetét és a bankhitel párosa a kiindulópont. 

Ahogy a betétes kamatra tarthat igényt – a kölcsönvevő pedig tartozik is vele –, úgy a devizapiacon is kamatot fizetünk és kapunk, ha pozíciót nyitunk egy devizapárra. Aki forintot vesz euró ellenében, a forint- és az eurókamat különbözetét nyereségként könyveli el, ami enyhítheti az árfolyammozgás veszteségét vagy megfejelheti a profitját. 

Bár tavaly a magyar jegybank régiós összehasonlításban a legagresszívebben csökkentette a kamatokat, térségi elemzők szerint nem a kamatláb lesz az a történet, amely idén igazán hátrányosan érinti a forintot. 

Annál is kevésbé, mert még mindig nálunk a legmagasabb a kamatszint az EU-ban. Elsősorban az uniós feszültség és a GDP-növekedési kilátások lefelé mutató kockázatai miatt számítanak ebben az évben lassú forintgyengülésre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.