Minimális gyengüléssel gyúr a forint a kedd legjobban várt eseményére, a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésére. A konszenzus 50 bázispontos csökkentés, ettől bármilyen eltérés meglepetéssel érne fel. A reggeli órákban 394,1 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon, nem sokkal 9 óra előtt 394,5-nél állt a jegyzés.

Stack of Hungarian money (forints) 20000 forint banknotes Forint Coins Hungarian currency, in the background banknotes of different denominations. Európe Hungary
Fotó: Getty Images

Az árfolyam a 30 napos mozgóátlag felett tartózkodik, mely 393,46-nál képez rövid távú támaszt. Meghatározó ellenállás 394,50–395,00 között látható, annak áttörése esetén 396,57-nál lehet a következő akadály. A ma délutáni mozgás nagyban függ az MNB döntésétől, illetve a jegybanki kommunikációtól – írták az Equilor elemzői.

Azt pedig, hogy miért nincs nagyobb tere 75 bázispontos vágásnak, így vezették le:

A külső tényezők közül a legutóbbi ülés óta a geopolitikai helyzet romlott, miután Irán megtámadta Izraelt. Az esetleges eszkaláció az olaj árfolyamán keresztül inflációs kockázatot jelenthet. Az Egyesült Államokból érkező makroadatok hatására még későbbre tolódott a Fed első kamatvágásának várható időpontja, június közepéről július végére vagy szeptember közepére. Az akkori 78 bázispont helyett már csak 39 bázispontos csökkentést várnak a piaci szereplők, tehát 1 vagy maximum 2, egyenként 25 bázispontos lépést. Ennek nyomán a feltörekvő piacok kockázati megítélése is romlott (bár a hazai CDS-felár néhány bázisponttal csökkent). A hazai tényezők közül a márciusi – tavaly augusztus óta először – nem okozott pozitív meglepetést, nagyjából a vártnak megfelelően alakult, 3,6 százalék volt. 

Összességében tehát nem igazán lenne tere a 75 bázispontos kamatvágásnak, de az 50 bázispontos csökkentést meglépheti az MNB.  


 

 

Nagyon valószínű, hogy a jegybank ma nem akarja meglepni a piacot, az alapkamat 50 bázisponttal csökken, a spot árfolyam pedig a 390–400-as sávban marad, valószínűleg ennek a sávnak a közepén, ha a külpiaci hangulat engedi

– értékeltek a Raiffeisen Bank elemzői.