BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Delta: a hét végéig még nagyot mehetnek a cég részvényei a BÉT-en

Elég nagy az időarányos lemaradás a Delta Technologies igazgatósága által elhatározott részvény-visszavásárlási programban, hiszen a június 15-i határidő már itt kopogtat, miközben még csupán feleannyi részvényt vettek vissza, mint amiről az igazgatósági határozat szól. Ha a Delta pontosan végre akarja hajtani a döntést, a hét végéig még több mint 3,2 millió részvényt kell vennie.

Az elmúlt napokban egy kisebb visszaesés után ismét megérkezett a 80 és 90 forint közötti sávba a Budapesti Értéktőzsde májusi sztárpapírja, a Delta Technologies-részvény.

LUS_3590 Delta
Felpöröghet a Delta Technologies részvényforgalma a BÉT-en / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Nagy rali áll már idén a Delta részvényei mögött

Az április végétől május 22-ig 37,4 forintról 94 forintra erősödő technológiai részvény a száguldás után május 27-én csúszott 70 forintos lokális mélypontjára, majd onnan az árfolyamgörbe kissé hullámozva, de újra felfelé indult, úgyhogy szerdán már 85,6 forinton búcsúzott a parkettől.

A rali mögött számos tényező állhat, hiszen a kereszt üzleti féléves informatikai holding remek első féléves teljesítményről számolt be március végén. 

A cég konszolidált árbevétele az előző év azonos időszakához mérten több mint 58 százalékkal, 17,2 milliárd forint fölé nőtt, míg az adózott eredménye nagyjából a hússzorására, 1,7 milliárd forintra ugrott.

Emellett a BÉT honlapján a vállalat rendszeresen közli, hogy Delta Systems nevű leányvállalata sikerrel szerepel nagy értékű közbeszerzési eljárásokon. Legutóbb például június 3-án jelentette be, hogy egy a Digitális Kormányzati Ügynökség által kiírt, két részből álló uniós közbeszerzésen részben konzorciumvezetőként tett nyertes ajánlatot. A két rész együttes keretösszege 9,7 milliárd forint volt. A közlemény ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a megkötött keretmegállapodások nem kínálnak automatikusan megrendeléseket.

Hasonló bejelentésre került sor május elején is, amikor a három részből álló közbeszerzés teljes keretösszege 16,5 milliárd forint volt.

Irány a Prémium kategória

Ráadásul arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a Delta Technologies határozott célja a BÉT Prémium kategóriájába való átkerülés. A március végi gyorsjelentésben a menedzsment közölte is, hogy megítélése szerint a cég részvényei már alkalmasak a szintlépésre. Ennek érdekében a Delta Informatika Zrt.-t a Delta Systemsbe olvasztva egyszerűsítették a csoport cégstruktúráját is, hogy mielőbb megkezdhessék a negyedéves csoporteredmények közzétételét.

Végül, de nem utolsósorban a Delta Technologies igazgatósága közgyűlési felhatalmazás alapján a cég saját törzsrészvényei vásárlásáról döntött május 17-én. Itt most fontos, hogy

a felhatalmazás csupán a törzsrészvényekre szól, nem vonatkozik a vállalat kamatozó részvényeire. 

Eszerint június 15-ig 6 475 000 saját részvényt vesznek a Budapesti Értéktőzsde azonnali piacán és/vagy kereskedési helyszínen kívül, azaz az OTC-piacon keresztül. A közgyűlési felhatalmazás a vásárlási árfolyamszintet az előző napi tőzsdei záróérték 80–120 százaléka között húzta meg.

Veszik a részvényeket, de még nagy a restancia

A társaság ezt követően meg is kezdte serényen a saját részvények beszerzését, ám a szerdai tőzsdezárásig még mindig csupán 3 213 650 került a vállalat tulajdonába, azaz 

a kitűzött célt csak felerészben érték el, és már csupán két kereskedési nap maradt a teljesítésre.

Ebből viszont az következik, hogy ha a feladattal megbízott Bodzási Gergely igazgatósági tag a határozatnak érvényt akar szerezni – és erre minden oka megvan, hiszen a visszavásárolni kívánt több mint 6 millió darab saját részvényt június 30-ig át kell adni a cég MRP-szervezetének –, akkor fel kell pörgetnie a vásárlásokat.

A hiányzó mennyiség beszerzése a jelenlegi kurzuson számolva csütörtökön és pénteken összesen közel 300 millió forintos extra forgalmat generálhat.

Természetesen elképzelhető, hogy a rövid határidőre tekintettel beizzítják a tőzsdén kívüli beszerzést is, ám erre eddig, legalábbis a jelenlegi felvásárlási programban nem került sor, minden nap a BÉT-en vette a cég a részvényeit. 

Az akció hét végi lezártát követően egyébként elvileg újabb visszavásárlást is indíthat az igazgatóság, mivel a közgyűlési felhatalmazás alapján akár a teljes részvénymennyiség 25 százalékát is megvehetnék.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.