BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Financial stock market graph and rows of coins growth, abstract and symbol for finance concept, business investment and currency exchange, on blue background.

Történelmi csúcson az európai részvényindex az EKB kamatdöntése előtt

Az eurózóna monetáris hatósága negyed háromkor dönt a kamatokról, a piacok számukra kedvező kimenetelben bíznak. Az EuroStoxx600 még sosem járt olyan magasan, mint most.

Történelmi csúcsra futott az európai részvényeket tömörítő EuroStoxx600 mutatója: a rekorddöntés mögött minden bizonnyal az EKB ma délutáni kamatvágásával kapcsolatos várakozások állnak, egy vágás útjára indíthatja a fejlett országok jegybankjainak kamatcsökkentési dömpingjét, teret engedve a részvénypiacok felülteljesítésének.

Stock,Exchange.,Multiple,Exposure,With,European,Flag,,Data,,Graph,And, Történelmi csúcson az EuroStoxx600 európai részvényindex / Fotó: Shutterstock,
Történelmi csúcson az EuroStoxx600 európai részvényindex / Fotó: Shutterstock

Az EuroStoxx600 0,7 százalékkal került feljebb ma délelőtt, az index technológiai részvényeket tömörítő almutatója ugyanakkor 2,6 százalékot menetelt a délelőtti kereskedésben, szorosan követve ezzel az amerikai piacokon jegyzett tech cégek tegnapi felfutását. A tengerentúlon még tegnap ugyanis

az Nvdia részvényeinek 2 százalékos ralija nyomán elérte a 3 ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt, 

de felfelé kúszott a Micron csipgyártó és az AMD kurzusa is. 

A piacokon látott kirobbanó optimizmus mögött részben az EKB-tól ma délután várt 25 bázispontos kamatvágás megelőlegezése állhat, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fed a jövő héten dönt majd a kamatkörnyezet alakításáról – Powelléktől ugyan most még senki sem számít vágásra, a friss amerikai makroadatokat látva mégis egyre többen gondolják úgy, hogy lesz tere a jegybanknak a hitelfelvétel költségét megnyirbálni még az idén, ez pedig a piacok számára sokkal kedvezőbb forgatókönyv, mint az a korábbi várakozás, amely még nem számolt vágással.

Az EKB ma negyed háromkor teszi közzé kamatdöntését: a közlésről és az azt követő sajtótájékoztatóról a Világgazdaság élőben tudósít majd.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.