BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Köröket vernek a tech részvények a bitcoinra, megszakadt az idilli együttmozgás

Az idén egy jó ideig együtt mozgott a két eszközosztály, az elmúlt hetekben viszont élesen ellentétes irányt vettek az árfolyamok: a tech szektor szárnyal, a kriptopiac pedig gyengélkedik. A hét elején öthavi mélypontra csúszó bitcoin háromhavi viszonylatban több mint 30 százalékkal teljesíti már alul a technológiai részvényeket.

Az elmúlt hónapokban rég nem látott szintre nőtt a technológiai részvények és a bitcoin árfolyamának alakulása közti korreláció, azaz a piacot közelről követők azt láthatták, hogy ha a Nasdaq 100 mutató, ami az amerikai tech papírok legnagyobbjait tömöríti felfelé mozdul, akkor jó eséllyel a bitcoin is erősödni fog – és fordítva.

Bitcoin
Megszakadt a bitcoin és a tech részvények idilli együttmozgása, és ennek a kriptopiac nem örülhet / Fotó: NurPhoto via AFP

A két eszközosztály közti harmónia június közepén volt a legerősebb, akkor a köztük fennálló korrelációs együttható, ahogy a szaknyelv nevezi, 0,71-es volt egy olyan skálán, ahol az 1 a teljes együttmozgást, a mínusz 1 pedig a teljesen ellentétes árfolyam-alakulást jelenti. A két eszköz mutatója azonban az elmúlt napokban valósággal összeomlott, 0,7 környékéről 0,21-re zuhant a hét elejére – ilyen alacsonyan május eleje óta nem állt a ráta.

Sok ág húzza a bitcoin árfolyamát

A Bloombergnek megszólaló elemzők véleménye szerint ennek hátterében elsősorban az áll, hogy míg a tech részvények a tőzsdék rendre újabb csúcsokra kúszó lendülete nyomán folyamatosan erősödni tudtak, addig a bitcoin piacán az eladói túlsúly vált a meghatározóvá, többek közt

A bitcoin árfolyama az elmúlt egy hónapban 15,5 százalékot süllyedt, míg a tech-nehéz Nasdaq 100 mutató 7,2 százalékot erősödött, háromhavi viszonylatban pedig még ennél is nagyobb, több mint 30 százalékos az olló.

A bitcoin túlkínálata minden bizonnyal tovább nő majd a következő napokban, mivel elég nagy mennyiségű kriptodeviza tart jelenleg a centralizált tőzsdék felé. A kínálati bőség így egy ideig még nyomaszthatja majd a piacot

– tette hozzá a Bloombergnek Manuel Villegas, a Julius Baer elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.