BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bődületes szakadásba kezdett a forint, már a 393-as euróárfolyamot is maga mögött hagyta

A hazai deviza több frontról is kapott pofonokat a napokban, most ennek látjuk az eredményét. Nehéz megmondani, hol lehet a forintszakadék vége.

Kíméletlen szakadásba kezdett a forint szerdán: a hazai deviza a reggeli órákban még a 390-es szint környékén mozgott az euróval és 359,5 környékén a dollárral szemben, ezek a szintek azonban már messze a múlté lettek.

Assortment,Cash,Of,Hungarian,Forints,,Providing,Detailed,View,Of,Their
befektetési alap
forint
Bődületes értékvesztésbe kezdett a forint / Fotó: Shutterstock

A forint az euróval szemben 0,84 százalékkal 393,45-ig szakadt a nap során, a dollárral szemben pedig valamivel kisebb, de még így is jelentős volt az esés, 0,72 százalékkal 362,12-ig zuhant a jegyzés. A hazai deviza vesszőfutása mögött minden bizonnyal több, egymástól független tényező együttállása jelenik meg:

  • egyrészt az MNB tegnapi kamatvágása;
  • másrészt az azt követő Virág Barnabás sajtótájékoztató, amiben a jegybank alelnöke kilátásba helyezett még 1, de akár 2 idei kamatvágást is;
  • és végül, de nem utolsósorban a mai friss német BMI-adat, ami szerint továbbra is zsugorodást várnak a megkérdezettek a kontinens legnagyobb gazdaságában.

A német BMI-számok gyenge gazdaságról, azaz alacsony inflációs nyomásról tesznek tanúbizonyságot, ami papírforma szerint kamatvágási várakozásokat hoz magával. Ez a fejlemény, párosulva az MNB által belengetett további kamatcsökkentésekkel azt jelzi előre, hogy a forint hazai és kontinentális oldalról is veszít majd kamattámaszából, ami egyértelműen gyengülő pályát jelez előre a deviza számára. 

A befektetők pedig minden bizonnyal mindezt látva megijedtek a magyar kamatkülönbözet szűkülésétől, ami a hazánkat politikai oldalról sújtó támadások nyomán tovább súlyosbította a Magyarországgal kapcsolatos félelmeket, 

így a devizapiaci nagytőke tette, amit ilyenkor szokás, és kereket oldott.

Azt, hogy a forint pontosan meddig gyengülhet még, ilyen hirtelen nehéz megmondani, de egyes elemzők korábban a 425-ös euróárfolyamot sem találták túlzónak forint számára a nyárra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.