BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia választás: Le Penék ellen szurkolnak a befektetők

Egy egyértelmű többség nélküli, függő parlament jöhet létre Franciaországban, a Nemzeti Tömörülés abszolút többségére egyre kisebb az esély. A piacok a francia választások második fordulója előtti elemzések szerint kedvezően reagálnának mindkét legvalószínűbb forgatókönyvre.

Kiemelt befektetői figyelem övezi Európa idei egyik kulcsvoksolását, a francia előrehozott választások vasárnapra időzített második fordulóját. A piacok azt mérlegelik, hogy a francia centrista pártok elegendő támogatást tudnak-e szerezni ahhoz, hogy többséget szerezzenek a nemzetgyűlésben, megakadályozva a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (NT) kormányra kerülését.

francia választások, Macron, Le Pen, Demonstrators show their opposition to right-wing parties ahead of the French general election in Paris on June 15, 2024.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Az év egyik legfontosabb választását tartják vasárnap Franciaországban / Fotó: AFP

A voksolás első körét elsöprő többséggel megnyerő NT előretörése borítékolható, Emmanuel Macron centrista pártja és a baloldali erők koordinált együttműködése miatt azonban könnyen lehet, hogy mégsem tud majd kormányt alakítani a radikális jobboldal Franciaországban.

Ezt valószínűsíti a legfrissebb, Elabe által készített felmérés is, amely szerint a Nemzeti Tömörülés 200-230 mandátumot szerezhet az 577 fős nemzetgyűlésben, jóval kevesebbet az abszolút többséghez szükséges 290-nél. A baloldali erőknek 165-190 képviselői hely juthat, Macron pártja pedig 120-140 főt küldhet az alsóházba.

Egy ilyen kimenetel a piacok számára is kedvezőbb volna, legalábbis – az EP-választások után meredek lejtőre kerülő – párizsi CAC 40 tőzsdeindex a várakozásoknak betudhatóan a napokban már emelkedő pályára állt, és a voksolást megelőző utolsó kereskedési napon, péntek délelőtt is félszázalékos pluszt szedett magára.

Az eurót is megviselte a bizonytalanság

A bizonytalansági tényező ezzel együtt még erős, amit a francia kötvényhozamok továbbra is magas szintje is mutat. Bár az állampapírok hozama valamivel lejjebb került, a 10 éves referenciakötvény hozama 3,3 százalék közelében tartózkodik. Az előrehozott választások bejelentése előtt még 3,1 százalékos volt a papír hozama.

Még szembetűnőbb 

a német állampapírhozammal szembeni kockázati prémium, 

amely az elmúlt egy hónap során épült be francia kötvényekbe: az utóbbi felára 47 bázispontról 85 bázispontra emelkedett, ami 12 éve a legszélesebb spread az Európa két meghatározó gazdasági ereje által kibocsátott 10 éves kötvények között.

A bizonytalanság az euróra is átragadt, amely az európai parlamenti választások előtti 1,09-ról 1,067 dollárra zuhant az új francia választások kiírásakor, és azóta is csak az 1,079 dollár körüli szintre emelkedett vissza a kurzus.

A piacok a Nemzeti Tömörülés kordában tartásának örülnének

Egyes elemzők szerint a francia eszközök a jelenlegi szinteken vonzó értékeltséget képviselnek, feltéve, hogy a szavazás második fordulója egy – egyértelmű többség nélküli – függő parlamentet eredményez, vagy ha az NT csak szerény többséget szerez.

Úgy véljük, hogy a két legvalószínűbb választási forgatókönyv – a többség nélküli parlament és hogy az NT nem szerez abszolút többséget – megvalósulását a francia és a szélesebb értelemben vett európai részvényindexek fellendülése követné

 – írták jegyzetükben a Morgan Stanley stratégái.

A Jefferies elemzői eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a baloldali szövetség esetleges szétválása és egy mérsékeltebb csoport megjelenése közel kerülhet a kormányalakításhoz a választásokat követően. 

A „mérsékelt csoport” kizárná mind a szélsőbaloldali, mind a szélsőjobboldali pártokat, és Macron Ensemble-jének domináns pozíciója lenne

 – írja a Reuters által szemlézett elemzésében a Jefferies.

A brókerház szerint az egyelőre bizonytalan, hogy egy ilyen mérsékeltebb középutas erő létrejöhet-e a választásokat követően, de mindenesetre ebben nagyobb politikai súlyt adna a centrista pártoknak.

 

Alapforgatókönyvük szerint az általuk mérsékeltnek tartott erők 286 mandátumot nyerhetnek, ami éppen csak elmaradna a parlamenti többséghez szükséges 290 képviselői helytől. Egy ilyen szcenárió megvalósulása szerintük is kedvezőbb lenne a piac számára, mint amit a jelenlegi eszközárazások tükröznek, vagyis további vételi erőt hozhatna a helyi piacra.

Francia választás: már az EKB is készül a vasárnapot követő piaci pánikra

Az európai jegybankárok is aggodalommal figyelik a franciaországi eseményeket. Bár vészhelyzetben sokan beavatkozást várnak tőlük, de súlyos dilemmával kell szembenézniük. Nem ígérhetnek intervenciót, de nem is zárhatják ki a lehetőségét, ha pénzügyi pánik tör ki a francia választások után.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.