BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hónap alatt triplázni lehetett ezzel a magyar részvénnyel

Újabb rekordok dőltek júniusban a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX 6,2 százalékos ralit követően 72 094,79 pontos történelmi csúcson zárt. A Multihome részvényeivel triplázhatták pénzüket a befektetők.

Vegyesen teljesítettek a globális piacok júniusban. Az amerikai S&P500 index rekord közeli magasságban mozgott, 17 százalékos éves növekedéssel, miközben a volatilitást mérő VIX index alacsony szinten maradt. Az amerikai államkötvények hozamai emelkedtek a friss inflációs adatok és a nagy mennyiségű új kötvénykibocsátás hatására. 

reszveny, BUX, tőzsde, 20231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Új csúccsal zárta az első félévet a pesti tőzsde / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A dollár erős maradt világszerte, különösen az évek óta gyengélkedő japán jen ellenében, amely a hónap végén 1986 óta nem látott mélyponton is tartózkodott. Európa vezető tőzsdéi, elsősorban az európai választások hatására enyhe csökkenést mutattak. A kínai ipar növekedési üteme élesen lassult júniusban, amely a piacokon is tükröződött.  

A hazai tőkepiacon ezzel szemben folytatódott a növekedés, a BUX index júniusban 72 094,79 ponton zárt, amely 6,2 százalékkal múlja felül az előző havi záróértéket, és amely egyúttal az index legmagasabb értéke is. 

A BÉT új indexei is pozitív hónapon vannak túl: a CETOP NTR 1 593,57 ponton, míg az XTEND 1 427,92 ponton zárt.

Háromszorosára hízott a Multihome

Júniusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb kereskedés, 108,2 milliárd forint értékben. A bankpapírt a Magyar Telekom követte, 35,9 milliárd forinttal, ez a kiugróan magas forgalom részben a társaság sajátrészvény-vásárlásának köszönhető. Harmadik helyen a Richter Gedeon végzett, 35,7 milliárd forinttal. 

A Magyar Telekom papírjai 6,3 százalékkal, az OTP-részvények 5,9 százalékkal drágultak. A Richter árfolyama 5,3 százalékot erősödött, a Mol jegyzése pedig 3,2 százalékkal került feljebb.

A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a Multihome ingatlanközvetítő zárt különösen erős hónapot, 219 százalékos növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 223,9 milliárd forintot tett ki júniusban, amely a napi átlagot tekintve 11,2 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók között 

  • júniusban a Concorde zárt az élen 118,3 milliárd forinttal, 
  • amit az Erste 108,7 milliárd 
  • és a Wood & Company 96,3 milliárd forinttal követett.

 Az árupiac forgalma több mint négyszeresére növekedett májushoz képest, az összforgalom 881,7 millió forintot tett ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.