BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Wall Street

Az iráni válaszcsapást árazza a Wall Street

A stratégák szerint e héten különösen óvatosan és körültekintően célszerű viselkedni a tőkepiacokon. Az iráni válaszcsapás lehetőségével újabb geopolitikai kockázatot áraz a Wall Street. A héten kulcsfontosságú makroadatok is érkeznek.

A geopolitika újabb csapással fenyegeti a befektetői bizalmat a héten, holott többen már arra számítottak, hogy a Wall Street már túl van az év legzűrzavarosabb időszakán. Irán Izrael elleni esetleges támadása azonban ismét megrázhatja a részvénypiacokat.

Wall Street
Az iráni válaszcsapás miatt ideges a Wall Street / Fotó: AFP

Egy népszerű Wall Street-i stratéga, Tom Lee, a Fundstrat munkatársa a Marketwatchnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés a legnagyobb kockázatot jelentené a részvények számára egy olyan héten, amely amúgy is tele van potenciálisan piacmozgató hírekkel. 

Egy iráni támadás részvényekre gyakorolt hatását nem tudjuk előre modellezni. Ez pedig azt jelenti, hogy a befektetőknek óvatosnak kell lenniük, és szem előtt kell tartaniuk, hogy egy ilyen esemény villámgyors piaci mozgásokat idézhet elő 

– mondta Lee. 

A befektetőket nem rázta meg túlságosan áprilisban az Izrael ellen végrehajtott példátlan dróncsapás, amelyet a zsidó állam és az amerikai erők sikeresen elhárítottak. Mára azonban jelentősen megváltozott a helyzet, számos más kockázat is megjelent a piacon, s ezek felerősíthetik egymás hatását.

Wall Street – augusztusi viharok jöhetnek

Elsőként érdemes megjegyezni, hogy a részvénypiacok továbbra is idegesek a múlt heti szakadás után; az amerikai recessziós félelmek és a carry trade-et megdrágító japán kamatemelés súlyos csapás volt. A szabadságolási időszak miatt általában lanyha augusztusi tőzsdei forgalmat Keith Buchanan, a GLOBALT Investment vezető portfólió menedzsere szerint felbolygathatja az újabb geopolitikai kockázat. 

Médiajelentések szerint a következő napokban valószínűsíthető a támadás, ugyanakkor Teherán bármikor dönthet úgy, hogy fokozza a feszültséget és kivár. Ennek alapján valószínű, hogy a támadást bizonyos mértékig már beárazták a piacok, vagyis minden további reakció annak súlyosságától, illetve a helyzet eszkalálódásának valószínűségétől függ. 

A nyersolaj és az arany ára hétfőn már emelkedett, jelezve, hogy az iráni válaszcsapást nagyon is valós fenyegetésként értékelik az árupiacokon – mondta Achilleas Georgolopoulos, az XM alapkezelő befektetési elemzője. 

Ha Irán lép, az olaj és az arany ára tovább emelkedhet. 

Sorsdöntő makroadatok jönnek a héten

Az iráni fenyegetés mellett a héten más fontos, potenciálisan piacbefolyásoló adatok is  napvilágot látnak. Ilyen például 

Ezek együttesen jó képet adnak 

az amerikai GDP több mint kétharmadát adó lakossági fogyasztás állapotáról, 

a gazdaság esetleges túlfűtöttségéről, így az amerikai jegybank szeptemberre várt kamatcsökkentésének esélyeiről. A vállalati gyorsjelentések szempontjából kiemelkedik a Walmart, a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc jelentése – ez szintén a lakossági kereslet szempontjából fontos. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.