BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
London,,Uk,-,April,26,,2019:,Multiple,Exposure,Image,Of

Home office: Nem akarnak visszatérni az irodákba a dolgozók, romlik a versenyképesség

A pandémia alatt az otthoni munkavégzésre kényszerült munkások nagy része nem szívesen tér vissza a napi ingázáshoz. A munkába járás költségei és hossza segít megmagyarázni, hogy a dolgozók miért kedvelik jobban az otthoni munkavégzést.

A teljes munkaidőben dolgozó londoni munkavállalók alig több mint a munkahét felét töltik irodában – derül ki az  angol várospolitikai agytröszt, a Centre for Cities jelentéséből. A munkahelyi látogatottsági rangsor élén Párizs áll, ahol az alkalmazottak átlagban hetente 3,5 napot töltenek bent.

A,Cheerful,Male,Freelancer,Answering,His,Client,Via,Email,About
Londonban főleg az otthoni munkavégzést kedvelik a munkavállalóknak / Fotó: Shutterstock

A francia fővárost Szingapúr követi 3,2 és New York 3,1 nappal, majd Sydney 2,8 nappal. A vizsgált települések közül Londonban és Torontóban preferálják leginkább az otthoni munkavégzést, a két városban a munkavállalók egyaránt átlagban heti 2,7 napot dolgoznak a munkahelyükön.

A Bloomberg szerint a számok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány végleg alakította a munkamódszereket: a pandémia alatt az otthoni munkavégzésre kényszerült munkások nagy része nem szívesen tér vissza a napi ingázáshoz. A munkába járás költségei és hossza segít megmagyarázni, hogy a dolgozók miért kedvelik jobban a home office-t.

A megkérdezett londoni munkavállalók 52 százaléka a rugalmasabb időbeosztás miatt nem akar bejárni, 42 százalék sokallja az ingázással járó költségeket, 36 százalék azt emelte ki, hogy otthon munkavégzésnél sokkal több szabadideje van, míg 19 százalék máshogy nem tudná megoldani a gyerekfelügyeletet.

A munkáltatók viszont azzal érvelnek e gyakorlat ellen, hogy a home office csökkenti  az alkalmazottak hatékonyságát a személyes interakciók hiánya miatt, ami szerintük azzal jár, hogy a brit főváros elveszti vonzerejét nemzetközi befektetési célpontként. A munkavállalókat viszont nem sikerült meggyőzni.

Legutóbb az Egyesült Királyságban a Nemzeti Statisztikai Hivatal munkatársai az előző hónapban sztrájkba léptek, miután arra utasították őket, hogy hetente legalább két napot dolgozzanak az irodában, miközben a szakszervezetek azt állítják, hogy az otthoni munkavégzésnek nincs negatív hatása a termelékenységre.

Mi a helyzet Magyarországon?

A magyarok szerint szükség van az otthoni munkavégzésre, de a magyarországi dolgozók majdnem 60 százalékának a hét minden napján be kell járnia a munkahelyére a Profession.hu júniusi felmérése szerint. Magyarországon a munkáltatók 21 százaléka biztosít teljes home office munkavégzést, vagyis ezeken a helyeken egyáltalán nem kell bejárni az irodába. 

A legelterjedtebb megoldás a hibrid rendszer, vagyis amikor a heti öt munkanapot vegyesen kell az irodából és otthonról ledolgozni. Mihók Krisztina, az Erste HR-vezetője pedig arról beszélt tavasszal, hogy a bank a home office bevezetése óta eltelt években nem tapasztalt visszaesést a munkavégzés hatékonyságában.

Szingapúrban minden munkavállalónak jár a négynapos munkahét és a home office

Ha valaki home office-t kér Szingapúrban, akkor a munkáltatója nem mondhatja azt, hogy be kell mennie az irodába – legalábbis egy kidolgozás alatt álló iránymutatás szerint. A rugalmas munkavégzés a kormány szerint rengeteg embert csábíthatna vissza a munkaerőpiacra, de ehhez a cégek közreműködése is kell.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.