BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötszörösére nőhet az MI-szektor, hatalmas potenciál rejtőzik még az Nvidia részvényeiben

Hardveres és szoftveres oldalról is sokszorosára bővülhet még a mesterséges intelligencia piaca, minden érintett vállalat nagyot kaszálhat a trenden. Az Nvidia ralija ezek szerint még távolról sem ért véget.

Egyértelműen fenntartható lehet a mesterséges intelligenciához (MI) köthető szoftveres és hardveres piac növekedési üteme, így nincs okuk a befektetőknek attól félni, hogy az Nvidia és társai által kutatás-fejlesztésre fordított bődületes összegek az ablakon kidobott, soha meg nem térülő kiadások lennének – véli a Mizuho elemzője, Jordan Klein.

ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 23: In this photo illustration, Nvidia logo is displayed on a mobile phone screen in front of a computer screen in Ankara, Turkey on November 23, 2023. Ahmet Serdar Eser / Anadolu (Photo by Ahmet Serdar Eser / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fenntartható lehet az Nvidia ralija, bődületes növekedés előtt áll az MI-szektor / Fotó: AFP

Továbbra is jó vétel lenne az Nvidia?

A MarketWatch által idézett elemzői jegyzet szerint az MI-k futtatásához szükséges szoftveres és hardveres piac összértéke a jelenlegi 185 milliárd dollárról 990 milliárdra nőhet 2027 végéig, így a jelenlegi hatalmas befektetések könnyedén megtérülhetnek, mivel a szektor értéke exponenciális növekedést mutathat a következő években is. 

Az 5,3-szoros növekedési potenciál megnyugtathatja a befektetőket, akik attól tartanak, hogy fenntarthatatlan lehet az MI-részvények tőzsdei ralija, a növekedés ugyanis minden jel szerint 2025 után is biztosított lesz

– emeli ki Klein jegyzete.

A szakértő hangsúlyozza: a jó kilátások ellenére egyelőre nem ismert, hogy az MI-bumban érintett cégek pontosan mekkora összegeket akarnak majd 2026-ban fejlesztésekre költeni, a jelenlegi trendek és nyilatkozatok azonban egyértelműen azt mutatják, hogy gyorsulásra kell számítani, semmi esetre sem lassulásra. 

A mesterséges intelligencia berobbanásának az Nvidia videokártyagyártó a legismertebb nyertese, a cég papírjai az idén 156 százalékos pluszban járnak, az elmúlt fél évtizedben pedig 2800 százalékkal értékelődtek fel.

Az MI-őrületen ugyanakkor nem csak a közvetlenül, akár hardveres, akár szoftveres oldalról érintett cégek nyertek nagyot, de azok a vállalatok is, melyek a tömegesen létrejövő adatközpontokat energiával látják el: így például a közműszektor is hatalmas felfutást élt meg idén, a várakozások szerint pedig ez a trend a közeljövőben sem fog változni. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.