BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nvidia, Microsoft és társaik: ezekben a részvényekben bíznak leginkább az elemzők

Töretlen a szakértők bizalma a technológiai szektor nagyágyúi iránt. Az Nvidia és a Microsoft mellett az Amazon is S&P 500 legnagyobb arányban vételre ajánlott részvényei között szerepel.

Rohamosan közeleg a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, és bár az Amazon, a Microsoft és az Nvidia részvényárfolyama is visszazuhant a csalódást keltő, előző időközi beszámolóra adott heves befektetői reakciók nyomán, továbbra is a technológiai óriások számítanak a Wall Street-i elemzők legnagyobb kedvenceinek.

Nvidia, elemzők
Kitartanak az elemzők az Nvidia mellett / Fotó: Josh Edelson / AFP

A félezer legnagyobb amerikai tőzsdei cég részvényeit tartalmazó S&P 500 index tagjai közül az Amazon és a Microsoft részvényeit ajánlják a legnagyobb arányban, egyaránt 95 százalékban vételre a vállalatokat követő elemzők a FactSet adatai szerint. Az Nvidiánál ez az arány ugyancsak kiemelkedően magas, 94 százalék.

Ez a technológiai vállatok méretét, és az elmúlt időszak tőzsdei ralijában játszott meghatározó szerepüket tekintve olyannyira nem is meglepő. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szektor legjelesebb képviselőivel szemben meglehetősen magas elvárásokat támasztottak a befektetők a mesterséges intelligenciához fűzött remények vezérelte piaci felívelés során, az utóbbi időszakban pedig a technológiába való költséges befektetés várható megtérülése, illetve az ezt övező aggodalmak kerültek fókuszba a tőzsdézőknél.

Az Nvidánál például a Blackwell néven futó MI-csipek késedelmes érkezése bizonytalanította el a befektetőket. Az elemzők ezzel együtt is fényesnek látják a csipgyártó jövőjét, amit a William Blair példája is jól mutat, amely múlt héten vételi ajánlással kezdte meg a vállalat követését.

A tíz leginkább vételre ajánlott amerikai részvény között szerepel a fentieken túl 

  • a GE Aerospace, 
  • az olajipari nagyágyú Schlumberger, 
  • továbbá a sokkolókat, testkamerákat és rendőrségi szoftvereket gyártó Axon Enterprise, 
  • az egészségbiztosító UnitedHealth Group,
  • a Vistra Corp., valamint 
  • a United Airlines és a Delta Air Lines légitársaságok is.

A pólus másik végén, a leginkább kerülendő cégek között „előkelő” helyen szerepel a Paramount Global, melynek részvényeit az elemzők 36 százaléka szerint érdemes mielőbb eladni. A szórakoztatóipari gigásznál csupán egyetlen társaság, a Franklin Resources befektetési holding szakértői megítélése rosszabb, melynek papírjait az azokat követő brókerházak 44 százaléka javasolja eladni.

A FactSet adatbázisában jelenleg 11 882 elemzői értékelés szerepel az S&P 500 indexben szereplő vállalatokra vonatkozóan, melynek 54,5 százaléka tartalmaz vételi, 40,2 százaléka tartásra vonatkozó, és mindössze 5,2 százaléka eladási ajánlást.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.