BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mesterséges intelligencia energiaigénye miatt raliznak az atomenergia-termelő cégek

A mesterséges intelligencia energiaigényét gyakorlatilag nem lehet kielégíteni, ezért egyre több cég fordul ismét az elmúlt években rendre csak temetett nukleáris energia felé. Az atomenergiával foglalkozó cégek befektetői ennek persze nagyon örülnek, egyikük idei felfutása már az Nvidia 2024-es raliját is lenyomta.

Hihetetlen felfutásba kezdtek a nukleáris energiatermeléshez köthető cégek részvényei az amerikai tőzsdén azóta, hogy a Microsoft a napokban bejelentette, mesterséges intelligenciái (MI) energiaigényének biztosításához ismét működésbe helyezik a Three Mile Island atomerőművet, melyet még 2019-ben zártak be.

40th anniversary of Three Mile Island nuclear disaster, nukleáris, atom, reaktor, uránium,
Az atomenergiához kapcsolt részvényeknek és a közműszektornak is ragyogók lehetnek a kilátásai / Fotó: AFP

Atomenergia, uránbányászat, közművek: hatalmas a potenciál

A Microsoft bejelentése nyomán nemcsak az érintett atomreaktort üzemeltető Constellation Energy részvényei szálltak el, hanem a szintén az atomenergia-bizniszben érdekelt Vistra papírjai is: az előbbi 22 százalékot ralizott egyetlen nap leforgása alatt, az utóbbi ezzel párhuzamosan 17 százalékot erősödött, történelmi csúcsig futva, és

192 százalékosra bővült az idei évben elkönyvelt árfolyam-erősödése.

A Vistra bődületes felfutása még az Nvidia raliját is lenyomta, az MI-őrület szoftveres oldalának legnagyobb győztese ugyanis csak 144 százalékkal értékelődött fel az idén.

 

A már bezárt atomreaktorok ismételt forgalomba helyezésének hulláma nem teljesen új keletű, az Egyesült Államokban ugyanis pont az MI-k kiugróan magas energiaigényének ellátására már az év elején is felmerült, hogy ez lehet az egyik legjobb járható út. A folyamat nem olcsó és nem is könnyű, azonban megbízhatóbb megoldás lehet, mint a hagyományosan zöldenergiának vett megújulók felhasználása e célra.

Akik elbambultak, most minden bizonnyal kénytelenek lesznek felébredni: az atomenergia ugyanis visszatért, az uránium iránti kereslet már most meghaladja a kínálatot, hatalmas potenciált teremtve a szektor összes cége részvényének

– mondta a Bloombergnek a Sachem Cove Partners befektetési igazgatója, Michael Alkin.

A befektetői érdeklődés pedig már most egyértelműen látszik: a legnagyobb észak-amerikai urániumkitermelő, a Cameco árfolyama a Microsoft bejelentése előtt még pirosban járt az idén, azóta viszont 10 százalékos pluszba került 2024 elejétől mérten – ugyanezt a mozgást mutatja a Denison Miles bányacég is, mely éves mínuszból 4,3 százalékos pluszba került az elmúlt napokban.

A jelenség minden bizonnyal hosszú életű lesz, az elemzők szerint ezért érdemes lehet minél több közműszektorban érintett részvényt halmozni a portfóliókban: a szakértők szerint az Ameren Corp., az American Electric Power, a Duke Energy, az Entergy, az Evergy, az Exelon és a FirstEnergy papírjaiban lehet a legnagyobb felfelé mutató potenciál a jelenlegi árazásokat tekintve.

Úgy gondoljuk, egyre több adatközpont-metropolisz fog létrejönni a következő időszakban, és a szektor folyamatosan egyre több energiát fog igényelni saját működésének biztosításához – ezt pedig a közműszektor jó helyzetben lévő cégei örömmel szolgálják majd ki

– emelte ki a lapnak a Guggenheim elemzője, Shahriar Pourreza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.