BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20240306_TescoHusvet_027_VZ

Hiába enyhült az infláció, ha nem vonult le az árhullám

Utoljára a diszkókorszakban volt ennyire intenzív az amerikaiak inflációs élménye. Bár a ráta csökkent, de az árhullám nem apad. Ami inkább a demokrata Harris kampányára vethet árnyékot.

Dübörög az amerikai gazdaság. Lehűlt az infláció. Az amerikaiak jól foglalkoztatottak, fizetésemeléseket kapnak és szabadon költenek. Bár az árak növekedése jelentősen enyhült, ám maguk az árak nem csökkennek. És nagyon messze vannak a pandémia előtti szintektől. Vagyis az árhullám nem apad, s ez a hangulat az elnökválasztási kampányban is döntő lehet.

20240306_TescoHusvet_027_VZ
Utoljára a diszkókorszakban volt ekkora árhullám / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A diszkókorszakban volt utoljára hasonló árhullám

Drámai áremelkedésekkel küzdenek az amerikaiak, ami azért is meglepő számukra, mert a pandémiát megelőző években szokatlanul hűvös volt az infláció. Utoljára a múlt század hetvenes–nyolcvanas éveiben volt igazi probléma az árak emelkedése.  A legtöbb amerikai még meg sem született, vagy gyerek volt, amikor az árak miatti aggodalmak ennyire jelen voltak – 

a diszkógömbökkel és a harangfenekű farmernadrágokkal 

együtt. 

A mostani infláció 2022 közepén tetőzött, az árak több mint 9 százalékkal emelkedtek éves alapon. Az infláció meredeken apadt az elmúlt két évben, s szeptemberben 2,4 százalékra csökkent a munkaügyi minisztérium adatai szerint. Széles a foglalkoztatás és erősek a fogyasztói kiadások. Miközben a bérek átlagosan gyorsabban nőnek, mint az árak.

Sok közgazdász és a Federal Reserve döntéshozói is úgy vélik, hogy kiváló állapotban van az amerikai gazdaság. És immár a kamatcsökkentési periódus is elkezdődött.

Hiába alacsonyabb az infláció, nem enyhült a nyugtalanság

A kedvező makrofolyamatok ellenére az emberek továbbra is fájdalmasan magas és néha emelkedő árakkal szembesülnek a mindennapokban. Beleértve a lakhatást, az autóvásárlást, a gyermekgondozást és a biztosítást. A feszültséget jelzi a Fed friss jelentése, amely szerint 

az amerikaiak fogyasztása az olcsóbb vásárlások felé mozdult el.

Másokat egyszerűen irritál, hogy sokkal többet kell fizetniük az élelmiszerekért, akár egy szendvicsért vagy kávéért. Még akkor is bosszantó, ha saját fizetésemelésük megfizethetővé tette ezeket a cikkeket. Mert a sikeres munkavállalók úgy érzik, hogy az árhullám elmossa a fizetésemelésüket, amiért keményen megdolgoztak.

A közvélemény-kutatások 

hónapok óta mély nyugtalanságot tükröznek, 

annak ellenére, hogy az inflációs adatok meredeken javultak.

Hosszú kampányárnyékot vetnek a magas árak

Kihívás ez a hangulat a demokrata Kamala Harris számára. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az infláció elsősorban a washingtoni adminisztrációt vezető párt kampányára vet hosszú árnyékot. Bár az inflációt sikerült megfékezni a Biden-érában, az alelnöknek mégis meg kell küzdenie a magasan ragadt árak hatásával. 

Bár a republikánus Donald Trump akár egyértelmű nyertese is lehetne a rossz hangulatnak, ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy sok közgazdász szerint Trump politikája nagyobb inflációt és magasabb hiányt hozna megválasztása esetén. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.