BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB szerint a Revolut 1,5 millió ügyfele megérdemel egy bankot

A Magyar Nemzeti Banknak aggályai vannak a pénzintézet ellenőrizhetőségével kapcsolatban. A Revolut már 1,5 millió magyarországi ügyféllel rendelkezik, azonban hazai fióktelepének létrehozását láthatóan nem sieti el.

Habár saját bevallási szerint a nyár végére másfél millió magyarországi ügyfele lett a Revolutnak, egyre csak tolódik a litvániai anyabank magyarországi fióktelepének indulása. A Revolut azonban még fióktelepként sem lenne az OBA betétvédelmi rendszerének tagja. A megnyugtató megoldást az jelentené, ha a társaság magyarországi leánybankként és székhellyel, kellő tőkeerővel, az OBA betétgaranciájával működne – írta csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Revolut
Fióktelepet kíván nyitni Magyarországon a robbanásszerűen fejlődő fintech szolgáltató, de nem sieti el / Fotó: Revolut

A Revolut ügyfélszámát, fizetési forgalmát, a hazai pénzügyi stabilitás, illetve az ügyfélvédelem szempontjából kulcsfontosságú adatait a jegybank jelenleg nem ellenőrizheti. A határon átnyúló szolgáltatók ezekről az adatokról ugyanis a székhelyük szerinti (vagyis ebben az esetben litván) felügyeleti hatóságnak (DII) kötelesek információt szolgáltatni, miközben – mérete miatt – a Revolut üzleti megbízhatóságát 2024. január elseje óta az Európai Központi Bank (EKB) felügyeli. A Revolut Bank UAB emellett – az OBA-nál nagyságrenddel kisebb – litván betétbiztosítási rendszer tagja.

Amennyiben a Revoluttal szemben magyarországi fogyasztóvédelmi panaszok merülnek fel, az MNB csak a litván felügyelet, illetve az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) intézkedését kezdeményezheti. A magyar jegybank határon átnyúló szolgáltató esetében önállóan csupán abban az esetben tehet lépéseket, ha a fogyasztóvédelmi jogsértés súlyosan veszélyezteti a pénzügyi rendszer egészének stabilitását, valamint az ügyfelek érdekeit.

Nem kapkodja el a fióktelep nyitását a Revolut

Az esetleges fiókteleppé válást követően a magyar jegybank (a hazai bankokéval megegyezően) vizsgálhatná a fióktelep rövid távú fizetőképességét, azaz likviditását, illetve azt is, hogy az betartja-e a fogyasztóvédelmi, valamint a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozását megakadályozó rendelkezéseket. Ezen felül a Revolutnak felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene a Magyar Nemzeti Bank felé.

Miközben a Revolut fióktelepi formában való magyarországi megjelenése továbbra is késik, a pénzintézet a magyarországi ügyfeleknek idén februártól már forint alapú megtakarítási számlákat, emellett a Revolut Securities Europe UAB devizás pénzpiaci alapokat, tőzsdei részvényeket, tőzsdén kereskedett befektetési alapokat (ETF) és kriptovalutákat is kínál.

Az MNB álláspontja szerint a határon átnyúló működési forma a hazai ügyfelek számára különféle kockázatokat vet fel, amelyek kezelését az segítené elő, ha a Revolut magyarországi jegybanki engedéllyel és tőkével, a Magyar Nemzeti Bank által felügyelt leánybankként, az OBA védőernyőjén belül működne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.