BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: a dán férfi labdarúgó-válogatott a női focistáknak ajánlotta fel a fizetésemelését

Hosszú évek óta problémát jelent a nemek közti fizetési különbség, és ez így van a labdarúgó-válogatottak női és férfi tagjai között is. Egyre több ország próbál ezen változtatni.

A dán labdarúgó-válogatott tagjai lemondanak a fizetésemelésükről a női válogatott javára. A Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) bejelentette, hogy sikeres megállapodást kötöttek a játékosokat képviselő szakszervezettel, ennek értelmében, a férfi és női válogatott közötti egyenlő feltételek megteremtése érdekében a férfi válogatottnak járó plusz anyagi juttatások a női csapathoz kerülnek. 

Fotó: AFP

A labdarúgó-szövetség az intézkedést rendkívülinek nevezte, és egyúttal azt is bejelentette, hogy a nyári szünet után előnyösebb szerződést készül kötni a női labdarúgó-válogatottal.

 A férfi csapat úgy döntött, hogy nem kér fizetésemelést (…), hogy javítsa a női csapat körülményeit 

 – mondta Magnus Hviid szakszervezeti szóvivő az AFP-nek. Hozzátette, hogy még több üvegplafont kell áttörni annak érdekében, hogy a válogatottakon belül egyenlő esélyeket és feltételeket biztosítsanak.

„A dán válogatott ugyanazt az alapfizetést kapja a női és a férfi csapatnál, valamint jobb biztosítást kaptak a női csapatnál” – mondta Hviid. A május végén aláírt megállapodás azonos meccsbónuszokat ír elő a nők és a férfiak számára az idegenbeli meccseken.

Foci-Eb 2024: a spanyoloké lehet a jackpot, a magyarok milliárdokat kerestek Németországban

Amíg Szoboszlai Dominikék 10,25 millió eurót, azaz 4,06 milliárd forintot fociztak össze az Európa-bajnokságon, addig Spanyolország már 12,25 millió eurónál (4,85 milliárd forint) jár. Magyarország már nincs versenyben, ám a spanyol labdarúgó-válogatott eddig egyedüli csapatként hibátlan a németországi Eb-n, vagyis ha így folytatja, megnyerheti a 28,25 millió eurós (11,19 milliárd forint) fődíjat.

A France 24 beszámolója szerint május végén aláírt megállapodás azonos meccsbónuszokat ír elő a nők és a férfiak számára az idegenbeli meccseken. A DBU és a szakszervezet megállapodott abban, hogy a nyári szünet után előrehozzák a tárgyalásokat a női válogatott új szerződéséről.

Korábban hasonló gesztust tett a svéd férfi labdarúgó-válogatott is: 2020 őszén nem kértek fizetést az év hátralévő részében annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a női játékosok juttatásainak a megemelését. Ezt azután jelentették be, hogy a társadalmi egyenlőség ügyében illetékes svéd ombudsman úgy ítélte meg, nem tekinthető diszkriminációnak az, hogy a női labdarúgók kisebb jövedelmet kapnak, mint férfi társaik.

„Ha bárkit megkérdeznek, természetesen senki sem fogja azt mondani, hogy a pénzért focizik, ez inkább a tiszteletről és az egyenlőségről szól” – fogalmazott Kosovare Asllani, a svéd női válogatott tagja, aki jelenleg az AC Milan játékosa. „Számomra természetes, hogy ugyanakkora jövedelem jár a nőknek, mint a férfiaknak” – mondta akkor Emil Forsberg, aki a svéd válogatott mellett a New York Red Bulls labdarugócsapatot is erősíti. Ezt követően az angliai és a brazil labdarúgó-szövetség  is bejelentette az azonos bérezést a csapatoknál. 

Foci-Eb 2024: Mi lesz a program a kieséses szakaszban?

A július 14-ig tartó németországi Európa-bajnokság következő meccsei lesznek a hét végén:

június 29., szombat

  • nyolcaddöntő: Svájc–Olaszország, Berlin 18:00
  • nyolcaddöntő: Németország–Dánia, Dortmund 21:00

június 30., vasárnap

  • nyolcaddöntő: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen 18.00
  • nyolcaddöntő: Spanyolország–Georgia, Köln 21:00

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.