BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Euro 2024: Berlin

Foci-Eb 2024: tízezrek ünnepelték a török válogatott győzelmét – Németországban

Több német városban is utcára vonultak a török szurkolók, miután Törökország gyakorlatilag hazai pályán legyőzte 3-1-re Georgiát a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Csaknem 3 millió török ​​gyökerekkel rendelkező ember él Németországban, a német államfő szerint köszönettel tartoznak nekik.

Tízezrek ünnepelték a németeknél a török labdarúgó-válogatottat, miután kedd este 3-1-re legyőzte Georgiát az Európa-bajnokság F csoportjában. Már a mérkőzés előtt is fesztiválhangulat uralkodott Dortmundban, amely a lefújás után csak fokozódott. Törökország gyakorlatilag hazai pályán szerepelt, miután csaknem 3 millió török ​​gyökerekkel rendelkező ember él Németországban, ahová az 1960-as években kezdődött hivatalos migrációs hullámot követően kerültek. 

Foci-Eb 2024, Törökország
Foci-Eb 2024: több tízezren ünnepelték a török válogatott győzelmét Németországban / Fotó: AFP

 

A németek hálásak a törököknek

A migrációs folyam visszafelé is megtörtént, amikor még a 19. században a szegénység és a munkanélküliség elől sok német kézműves ment Anatóliába. A nemzeti szocializmus idején pedig Törökország biztosított menedéket számos német művésznek és értelmiséginek.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szerint a török vendégmunkások építették fel Németországot, ezért csak köszönettel tartoznak nekik.

„Míg a múlt század harmincas éveiben németek segítettek az új fővárost, Ankarát megtervezni, illetve felépíteni, addig a török vendégmunkások voltak azok, akik a hatvanas évektől segítettek felépíteni a fiatal szövetségi köztársaság gazdaságát, és időközben négy nemzedék alatt lényegesen hozzájárultak jólétünkhöz” – mondta Steinmeier korábban.

Több német városban is utcára vonultak a török szurkolók, akiknek a számát a helyi rendőrség is csak megbecsülni tudta. Az autós konvojok mellett tűzijátékról és petárdázásról is érkezett beszámoló, atrocitásról ugyanakkor nem.

 

Ütötték egymást a törökök és a georgiaiak a meccs előtt

„Szívünk hazánkért, Törökországért dobog, de természetesen Németország is az otthonunk” – mondta az egyik török szurkoló. Egy másik azzal büszkélkedett, hogy két napig vezetett a svájci Zürichből, hogy Dortmundban megnézze a meccset.

Ha a lefújás után nem is, a kezdő sípszó előtt azért volt balhé a Westfalenstadionban a szomszédos országok fanatikusai között. A török és grúz szurkolók előbb papír- és műanyag poharakkal dobálták egymást, majd több pofon is elcsattant. Először a biztonságiak léptek közbe, közülük is inkább a bátrabbak, a kedélyek akkor csitultak le végérvényesen, amikor megérkeztek a rohamrendőrök. Érdekes, de úgy tudni, hogy ennek ellenére senkit sem vezettek ki a stadionból. 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.