BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bayern Munich v Real Madrid - UEFA Champions League Semi-Final

Foci-Eb 2024: milliókat kapnak a német klubok az UEFA-tól

Az Európa-bajnokságon szereplő játékosok után több millió eurót fizet az UEFA a klubcsapataiknak. A foci-Eb alatt az egész szezonban hajtó játékosok nem tudnak pihenni, így az edzést is később kezdhetik el. Annak érdekében, hogy a csapatok ne veszteségként könyveljék el a válogatott-tornákat, az UEFA játékosonként napi 10 ezer eurót fizet a kluboknak. A Bundesligában így 22 millió eurót oszt szét az UEFA.

Az UEFA nagyjából 22 millió eurót oszt szét azok között a német focicsapatok között, amelyek játékosokat delegáltak az foci-Eb-re. A legnagyobb összeg a Bayern München markát üti.

Bayern Munich v Real Madrid - UEFA Champions League Semi-Final
Foci-Eb
Az UEFA 22 millió eurót oszt szét a Bundesliga-klubok között a foci-Eb miatt / Fotó: AFP

A Bayern Münchennek 3,28 millió euró jut ebből a pénzből 

– írta meg a Kicker. Az UEFA-nak van egy elkülönített büdzséje, amelyből a klubcsapatok részesülnek a Nemzetek Ligájára és az Európa-bajnokságra küldött játékosaik után.

A Bayern München tíz játékost adott a Foci-Eb-nek, közülük Harry Kane az angol válogatottal a döntőig menetelt, ahol aztán alulmaradtak Spanyolországgal szemben. Sokáig jutott még a tornán a holland Matthijs de Ligt, illetve a francia Kingsley Coman és Dayot Upamecano is.

A Bundesliga-csapatok közül Szoboszlai Dominik egykori klubja, a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig 3,07 millió euróval gazdagodott, a Bayer Leverkusen pedig 2,8 milliót kapott.

Az UEFA a játékosok után fizetett összeget az alapján határozza meg, hogy az adott nemzet válogatottja mennyi ideig menetel a foci-Eb-n, illetve, hogy a tornán részt vevő játékos mennyire erős bajnokságból érkezik. Ezek alapján a Bayern München minden játékosa után, aki az Eb-n szerepelt, naponta 10 ezer eurót kapott.

Rendkívüli mértékben megnőtt a foci-Eb-n játszó játékosok után járó pénz

Még 2012-ben, a Lengyelország és Ukrajna által közösen szervezett foci-Eb-n az UEFA 55 millió eurót osztott szét az összes játékost delegáló klubcsapat között. Ez az összeg az idei, németországi Eb-re 140 millió euróra nőtt. Az Európa-bajnokságra az idén 620 labdarúgó utazott el.

Becslések szerint az UEFA-nak 1,75 milliárd eurós nyeresége származhat a németországi foci-Eb-ből. Ez rekordnak számít a torna történetében.

Akár két klub is kaszálhat a foci-Eb-re utazó játékosok után

Ha egy játékos a foci-Eb alatt vált klubot, az azt jelenti, hogy az UEFA a korábbi és az új csapatának is fizet a részvételéért. Az összeg ilyenkor arányosan megoszlik a klubok között. Ez történt például az Union Berlin esetében, ahol leigazolták a szlovák középpályást, Benes Lászlót a Hamburger SV-től.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.