BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: rasszista botrány Romániában: „Nem Hollandia, hanem a holland gyarmatok ellen játszottunk”

Az élő román legenda nem bírta feldolgozni, hogy Hollandia kiütötte Romániát a legjobb nyolcba kerülésért a foci-Eb-n. Kérdés, hogyan reagálnak a hollandok.

Rég nem látott durva rasszista botrány robbant ki Romániában, miután a román labdarúgó-válogatott simán kikapott a foci Eb-n Hollandiától.

26 June 2024, Hesse, Frankfurt/M.: Soccer, UEFA Euro 2024, European Championship, Slovakia - Romania, preliminary round, Group E, match day 3, Frankfurt Arena, the Romanian team celebrates after the 1:1 and the advancement, a player (l) makes a rollover. Photo: Torsten Silz/dpa (Photo by TORSTEN SILZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
foci-Eb
Foci-Eb-2024: rasszista botrány Romániában: „Nem Hollandia, hanem a holland gyarmatok ellen játszottunk” / Fotó: AFP

Eleinte minden rendben ment, a román nyilvánosság büszke volt a csapatra, amely a legjobb nyolcba kerülésért küzdött, miután továbbjutott a csoportjából. Aztán landolt a bukaresti repülőtéren a románok élő legendája, Mircea Lucescu és minden megváltozott.

Ő nem akárki Romániában, minden idők legtöbbre értékelt román futballedzője, de labdarúgóként is a legmagasabban jegyzett román játékosok között van. A román bajnokság legeredményesebbje, 70-szeres román válogatott. Vezetőedzője volt az olasz topcsapatnak, az Inter Milannak, legutóbb pedig, 2023-ig a Dynamo Kijevet vezette. Most 78 éves.

Szóval Mircea Lucescu azt találta mondani, hogy Románia válogatottját nem egy holland játékosokból álló csapat, hanem 

a holland gyarmatok válogatottja

ütötte ki. Mindezt pedig nehéz másképp érteni, mint szögegyenes utalást a Ronald Koeman vezette holland „Nagyon fiatalon hozzák be a játékosaikat és kezdik meg a nevelésüket. Ezért látunk náluk focistákat Indonéziából, Curacaóból, Suriname-ból vagy Ghánából. Azért volt egy-két holland is” – sorolta. De azt is hozzátette, hogy mindez nem Hollandia problémája csupán, hanem a futballban globálisan tapasztalható jelenség.

A rasszista botrány tehát kipattant, már csak az a kérdés, hogyan reagálnak a hollandok.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.