BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: vizsgál az UEFA, a törökök hőse a Szürke Farkasok jelével ünnepelt

A Szürke Farkas csoport kézmozdulatát használta a törökök gólszerzője a Törökország Ausztria nyolcaddöntőben, miután megszerezte csapata második, továbbjutást érő gólját. A focimeccsek alatt eddig csak egy hasonló ügyben kellett intézkednie az UEFA-nak.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eljárást indított Merih Demirallal, a török válogatott védőjével szemben, aki az osztrákok ellen 2-1-re megnyert nyolcaddöntőben egy szélsőséges szervezet köszöntésével ünnepelte második gólját. A foci-Eb-n ez már a második politikai értelemben nemkívánatosnak minősített túlkapás.

foci-Eb 2024
futball 
török
Demiral
Nem csak a fociról szól az EB: Demiral szélsőjobboldali jelet mutathatott / Fotó: AFP

A 26 éves futballista az ultra-nacionalista Szürke Farkas csoport kézmozdulatát használta az összecsapáson, ez a köszönés Ausztriában és Franciaországban is tiltott. Demiral eddig a törökök mind a négy mérkőzésén pályára lépett, nagy érvágás lenne az olasz Vincenzo Montella számára, ha nélkülöznie kellene őt a Hollandia elleni negyeddöntőben.

Az UEFA-nak ezen a viadalon már be kellett avatkoznia hasonló ügyben, az albán Mirlind Dakut két mérkőzésre eltiltotta, miután a horvátok elleni csoportmeccset követően szerbellenes rigmusokat skandált szurkolóival.

A foci mellett a szurkolás is fókuszban

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, pirotechnikai eszközök használata és egyéb, kevésbé súlyos szabálysértések miatt vontak felelősségre magyar szurkolókat a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Skócia elleni mérkőzés idején.

A foci-Eb népszerűsége továbbra is töretlen: annak ellenére tele vannak a helyek, hogy a magyar válogatott nem jutott tovább a csoportból. A meleg nyári időben sokan választják a nyitott, szabadtéri meccsnézést.

Foci-Eb 2024: a legjobb nyolc között van Magyarország egy mutatóban

Az UEFA több mint 1,2 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta a nemzeti szövetségeket a németországi foci-Európa-bajnokság csoportkörében. Összesen 1 293 645 eurót (mintegy 511,5 millió forintot) hajt be az Európai Labdarúgó-szövetség a szurkolói rendbontásokért.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.