BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gareth Southgate
angol labdarúgó válogatott

Lemondott Gareth Southgate az angol válogatott éléről

Gareth Southgate 102 mérkőzés után távozik az angol válogatott éléről. A tréner nyolc évig irányította a nemzeti csapatot, ez alatt az idő alatt kétszer is bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe. Southgate az FA-nek küldött levelében tudatta, hogy a Spanyolország elleni elveszített Eb-döntő volt az utolsó mérkőzése a háromoroszlános gárda élén.

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate lemondott a posztjáról – közölte az angol labdarúgó-szövetség (FA).

Gareth Southgate
angol labdarúgó válogatott
Távozik Gareth Southgate / Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

Büszke angol emberként életem legnagyobb kiváltsága volt, hogy az angol válogatottat játékosként, majd edzőként is szolgálhattam. Ez jelentett számomra mindent, és én mindent beleadtam a nemzeti csapat élén. Ezzel együtt elérkezett az idő arra, hogy váltsunk, és megnyissunk egy új fejezetet. A vasárnapi Eb-döntő volt az utolsó meccsem Anglia szövetségi kapitányaként. Mindent köszönök, Anglia 

– írta levelében Gareth Southgate.

Az 53 éves tréner nyolc évig volt az angolok szövetségi kapitánya, ezalatt 102 meccsen vezette a háromoroszlános csapatot – számolt be a BBC.

Southgate egymás után kétszer is döntőbe vezette Angliát az Európa-bajnokságon, de mind a kétszer csak az ezüstérmet hozhatta haza a tornáról. 2021-ben büntetőpárbajt veszített Olaszország ellen, idén pedig 2-1-re maradt alul Spanyolország ellen.

Gareth Southegate 2016-ban vette át a válogatott vezetését Sam Allardyce-tól, 102 meccséből csapata 61-et megnyert és 21 döntetlent játszott. Játékoskorában is képviselhette Angliát a nemzeti csapatban, 1995 és 2004 között 57 alkalommal lépett pályára.

Az angol sajtó már számíthatott rá, hogy Southgate távozik a válogatott éléről, hiszen elindult a találgatás a lehetséges utódjának a személyéről. A BBC arról írt, hogy a Newcastle menedzsere, Eddie Howe vagy a Chelsea korábbi edzője, Graham Potter ülhet le a válogatott kispadjára.

Foci-Eb 2024: A döntő az idei év egyik legnézettebb műsora volt

A labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjére a tévénézők közel negyven százaléka kapcsolt át. A Spanyolország–Anglia meccs így az idei év harmadik legnézettebb műsora lett.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.