BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Párizs 2024: példátlan, ami a kínai úszókkal történik – ez már Amerikának is sok

Miközben az amerikai úszókat átlagosan hatszor, az ausztrálokat pedig négyszer vetik alá doppingvizsgálatnak, a kínai vizes sportolókon legalább 13 tesztet végeztek el idén. A párizsi olimpia hivatalosan pénteken kezdődik, a kínai úszók teljesítményét mikroszkópon keresztül vizsgálják majd – az Egyesült Államokban is.

Az úszás és a medencés sportok világszövetsége, a Budapestre tartó World Aquatics (WA, amely a FINA és a LEN összeolvadásából jött létre) beszámolója szerint az év eleje óta a 2024-es párizsi olimpián részt vevő 31 kínai úszón átlagosan 13 doppingtesztet végeztek el, a válogatott tagjain pedig összesen 418-at. 

Párizs 2024, kínai úszók
Párizs 2024: minden szem a kínai úszókra szegeződik / Fotó: AFP

Párizs 2024: a kínai úszók esete Amerikát is kiborította

Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokat képviselő úszókat az év eleje óta átlagosan hatszor, az ausztrál olimpiai keretben szereplő sportolókat pedig átlagban négyszer tesztelték. 

Áprilisban derült ki, hogy 23 kínai úszó fennakadt a doppingvizsgálaton a 2021-es, tokiói olimpia előtt, de közülük tizenhárman mégis elindulhattak a nyári játékokon Japánban. Az ázsiai világnagyhatalom versenyzőinek szervezetében még 2020-ban találtak trimetazinidet. Az érintetteket ugyanakkor a WA és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyetértésével a kínai doppingellenes hatóságok mindenféle szankció nélkül felmentették a vádak alól, mert arra a megállapításra jutottak, hogy szennyezett élelmiszert fogyasztottak. 

A harmincfős kínai úszóválogatott a japán fővárosban hat érmet, köztük három aranyat szerzett.

„Minden kínai úszót legalább nyolcszor tesztelt versenyen kívül a World Aquatics 2024-ben, függetlenül bármely más doppingellenes szervezettől, és a WADA által akkreditált európai laboratóriumot használva” – írja az inside the games a vizes sportokat tömörítő szövetség közleménye alapján.

Az említett kínai úszók esete akkora port kavart, hogy az amerikai kormány beidézte tanúskodni Brent John Nowickit, a WA ügyvezető igazgatóját. Az USA-ban egyszerűen nem értették, a tokiói olimpia előtt adott pozitív doppingteszt ellenére hogyan kerülhették el a büntetést. Végül az Egyesült Államokban – ahol a nyomozásba bevonták az FBI-t – is arra a megállapításra jutottak, hogy nincs bizonyítékuk megkérdőjelezni azt az állítást, miszerint szennyezett étellel került az ázsiai sportolók szervezetébe a szer.

Doppingolással vádolják a lengyelek világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok kenusát, Dorota Borowskát, aki emiatt bukhatja a franciaországi világversenyt. Ő közben ártatlannak vallja magát, és azzal védekezik hogy a kutyáján keresztül jutott a testébe a tiltott anyagnak minősülő clostebol.

Párizsi olimpia: doppingvétség miatt két évre eltiltották a magyar párbajtőrözőt

Kun Anna kiemelte, hogy soha nem használt tiltott szert, és a döntéshozók sem a tisztaságát kérdőjelezték meg. A Magyar Vívó Szövetség közölte: bízik abban, hogy a tatai párbajtőröző később visszatér a pástra, és ebben minden segítséget megadnak neki.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.