BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Párizs, 2024. június 17.
Turistahajók a Szajnán a 2024-es párizsi nyári olimpia és paralimpia nyitóünnepségének próbája közben, a francia fõvárosban 2024. június 17-én. A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.
MTI/EPA/Andre Pain

Párizs 2024: leleplezték az olimpiai úszókat, kiderült a piszkos titok

Az utolsó lehetséges pillanatig hidratált, ultraszoros dresszekbe préselt úszóknak nincs sok választásuk, ezért szinte minden versenyen áthághatják az egyik legfontosabb strandszabályt és belepisilnek a medencébe. Lilly King, a Team USA háromszoros olimpikonja egy interjúban bevallotta, minden egyes medencébe belevizelt, amiben csak úszott. Őszinte vallomásához olimpiai sportolók sora csatlakozott.

Óriási vihat kavart az olimpiai úszás terve a Szajnában, és a folyótisztítási kampány csúcspontján még Párizs polgármestere, Anne Hidalgo is belevetette magát a vízbe. Annál érdekesebb, hogy a Wall Street Journal összeállítása szerint az áramvonalas dresszekbe préselt, és szinte a rajtig hidratált úszók az olimpiai medencébe is rendszeresen belevizelnek. Valójában nincs is más választásuk.  

Párizs 2024, Szajna
Párizs 2024: a város polgármestere szerint kiváló a Szajna vízminősége / Fotó: AFP

Van néhány alapszabálya a strandolásnak, amit már a kisgyerekeknek is megtanítanak: 

  • nem szaladgálunk a csúszós medenceparton, 
  • nem ugrálunk oldalról a medencébe és 
  • nem pisilünk a vízbe. 

Azért az olimpián ez nem egészen így van.

Minden egyes medencébe belepisiltem, amiben csak úsztam, ez már csak így megy

– nyilatkozta az amerikai tőzsdei lapnak Lilly King, a Team USA háromszoros olimpikonja. Őszinte vallomásához olimpiai sportolók sora csatlakozott a Wall Street Journal hasábjain. 

Bármily furcsán hangzik is, ez a csúnya szokás nem az illem hiánya. 

Komoly oka van annak ugyanis, hogy az úszók nem tudják megtenni azt, amit a legtöbb ember négyéves korára megtanul. A fontos versenyeken az utolsó lehetséges pillanatig hidratálnak, miközben ultraszoros ruhákat viselnek, amelyek testüket a lehető leghidrodinamikusabb formába préselik. Ez nagyon veszélyes kombinációt eredményez. Rajt előtt már teljesen esélytelen a levetkőzés és visszaöltözés, hiszen akár 20 percet is igénybe vehet a dresszbebújás,  miközben folyamatosan itatják a sportolókat.  

Miben bíznak az úszok? 

Brian Spear – akinek a cége az amerikai olimpiai úszóválogatott edzéseire használt medencék kémiai szűrését végezte – azt mondja: a klór a megoldás. Ma már ugyanis érzékeny műszerek segítenek, hogy a víz megfelelő pH-értékét és a szükséges klórszintet folyamatosan szabályozzák, és a lehető legjobb vízminőséget érjék el az úszómedencékben.

És kialakult egy 

kimondatlan úszóetikett is: a sportolók például távolságot tartanak egymástól. 

Más kérdés, hogy van, aki úszás közben is képes megszabadulni a fölös folyadéktól.  

Párizs 2024: példátlan, ami a kínai úszókkal történik – ez már Amerikának is sok

Miközben az amerikai úszókat átlagosan hatszor, az ausztrálokat pedig négyszer vetik alá doppingvizsgálatnak, a kínai vizes sportolókon legalább 13 tesztet végeztek el idén. A párizsi olimpia hivatalosan pénteken kezdődik, a kínai úszók teljesítményét mikroszkópon keresztül vizsgálják majd – az Egyesült Államokban is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.