BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több napig úszásra alkalmas volt a Szajna

Pár napig kedvező volt a bakterológiai érték, de még kérdéses a jövő. Az eredeti tervek szerint a párizsi olimpián a nyílt vízi úszás és a triatlon helyszíne is lesz a Szajna.

Június végén több napon át úszásra alkalmas minőségű volt a Szajna vize, amelyben a párizsi olimpián a nyíltvízi úszók és a triatlonosok versenyeinek úszó részét rendezik.

Párizs, 2024. június 17.
Turistahajók a Szajnán a 2024-es párizsi nyári olimpia és paralimpia nyitóünnepségének próbája közben, a francia fõvárosban 2024. június 17-én. A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.
MTI/EPA/Andre Pain Szajna
A Szajna szennyezettsége hónapok óra téma a párizsi olimpia kapcsán / Fotó: Andre Pain / EPA / MTI

A francia főváros hatóságai az utóbbi időben rendszeresen közzéteszik heti jelentésüket a folyó bakteriológiai vizsgálatainak eredményeiről, és hosszú idő után a csütörtöki volt az első olyan alkalom, amikor az érték kedvező eredményt mutat. A jelentés kiemeli, hogy mindez a korábbinál naposabb időjárásnak köszönhető, és annak ellenére lettek kedvezőek az eredmények, hogy a Szajna vízhozama még mindig négyszerese-hatszorosa volt az ilyenkor szokásosnak.

Párizs térségében eddig 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket a folyóban, a metropolisz nevezetességei mentén rendezhessék meg.

A francia főváros főpolgármestere két hete bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában. Anne Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni ötkarikás játékok eseményeit, így a 10 kilométeres nyíltvízi úszóversenyeknek és a triatlonosok úszóviadalainak is más helyszínt kell keresni.

Hasonló csobbanást ígért Emmanuel Macron francia elnök is, ő még márciusban mondta azt, hogy az olimpia előtt megmártózik a folyóban.

Rendhagyó tiltakozás: a Szajnába ürítéssel fenyegetőznek a párizsiak

Az, hogy az olimpia előtt Macron is úszni akar a folyóban, csak növeli a tiltakozók lelkesedését. Párizs nem minden lakója örül a város által hamarosan megrendezendő olimpiai játékoknak, mivel az építkezések sorát vagy épp a metrójegyek árának emelkedését, valamint a biztonsági intézkedések fokozását hozta magával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.