BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hámori Luca nagyszerűen bokszolt, de Imane Helif jutott tovább

Első női ökölvívó magyarként az olimpián Hámori Luca nagyszerűen teljesített: két mérkőzést is megnyert, végül az 5. helyen zárt. Imane Helif ellen nagyszerűen bokszolta végi a három menetet Hámori, ám a meccset egyhangú pontozással az algériai ökölvívó nyerte.

Hámori Luca végig nagyszerűen bokszolt Imane Helif ellen, de a három menet után pontozással az algériai ökölvívó nyerte a meccset, így az ötödik helyen végzett a nők 66 kilogrammos súlycsoportjában a párizsi olimpián.

Hámori Luca, Imane Helif
Hámori Luca jól bokszolt, de Imane Helif nyerte a mérkőzést / Fotó: Csudai Sándor / Mediaworks

Imane Helif egyhangú pontozással nyerte meg a mérkőzést a legjobb négy közé jutásért. Hámori Luca végig állta a sarat, nagyszerűen bokszolt, de ellenfelének több találata volt.

Hámori Luca ellenfeléről, Imane Helifről beszél a fél világ

Már a mérkőzés előtt is hatalmas érdeklődés övezte Hámori Luca és Imane Helif összecsapását az algériai bokszoló botránya miatt. Helif tesztoszteronszintje jóval magasabb, mint a nőké, illetve XY-kromoszómája van, ami a férfiakra jellemző. Helif ennek ellenére nem számít férfinak, interszexuális a helyes megnevezés. Az ökölvívót a nemi okokra hivatkozva a Nemzetközi Bokszszövetség eltiltotta a világbajnokságtól tavaly.

Hámori Luca, Imane Helif
Helif tesztoszteronszintje jóval magasabb, mint a nőké és XY-kromoszómája van / Fotó: Csudai Sándor/ Mediaworks

Helif az előző meccsén alig több mint 40 másodperc alatt győzte le olasz ellenfelét, aki egy bekapott ütés után bedobta a törölközőt. Angela Carini a meccs után zokogásban tört ki és azt nyilatkozta, hogy még soha nem ütötték meg olyan erővel, mint a mérkőzésen Helif. Carini meccsfelvételei bejárták a világsajtót és a közösségi médiát, hatalmas felháborodást keltve, hogy egy ennyire férfias nő versenyezhet az olimpián a nők között. Később Carini elnézést kért, amiért ilyen gyűlölethullámot indított el az algériai bokszoló felé.

Ha valaha találkozok még vele, akkor megölelem 

– mondta az olasz ökölvívó.

A Carini elleni meccs után Helif azt nyilatkozta, hogy nagyon hálás, amiért győzött az igazság és nem zárták ki a versenyből.

Hámori Luca megkaphatja az olimpiai bajnoknak járó pénzdíjat akkor is, ha veszít Imane Helif ellen

A Nemzetközi Bokszszövetség kifizette az olimpiai aranyért járó 50 ezer dollárt az olasz Angela Carininek, aki az algériai Imane Halif ellen veszített Párizsban. Imane Halif nemi hovatartozását sokan megkérdőjelezik a magas tesztoszteron szintje és az XY-kromoszómája miatt. Halif következő ellenfele a magyar Hámori Luca, aki szintén megkaphatja az 50 ezer dollárt, ha nem sikerül nyernie.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.