BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alcaraz kaszált a legnagyobbat idén, a búcsúzó Nadal alig játszott, de még így is a hatodik legjobban kereső teniszező

A fiatal spanyol csillag, Carlos Alcaraz vezeti az idei év legjobban kereső teniszezőinek listáját, amelyet a Forbes állított össze. A magazin rangsorában második lett a párizsi olimpián aranyérmes Novak Djokovic, harmadik helyre ért oda a legtöbbet kaszáló női játékos, Coco Gauff, Rafael Nadal pedig még úgy is elcsípte a hatodik helyet, hogy bevételei nagyrészt a szponzori támogatásokból származnak, a tenisszel jóformán alig keresett valamit az idén.

Igencsak eseménydús és eredményes volt eddig az idei év Carlos Alcaraz számára. A még mindig borzasztóan fiatal, 21 esztendős spanyol klasszis márciusban a Netflix által közvetített gálameccsen legyőzte legendás honfitársát, Rafael Nadalt, aztán nyáron már egymás oldalán küzdöttek a párizsi olimpián, a duó a negyeddöntőig jutott, egyesben viszont egészen a döntőig menetelt az ifjú titán, és ezüstérmet nyert, miután kikapott Novak Djokovictól.

A tenisz spanyol csillagai örülhetnek: Carlos Alcaraz (jobbra) a legjobban kereső teniszező idén, de párizsi párostársa, Rafael Nadal is komoly bevételeket könyvelhetett el / Fotó: AFP

Az ötkarikás játékok előtt is remekül ment neki, előbb a Roland Garroson diadalmaskodott, majd Wimbledonban sem talált legyőzőre, ahol a döntőben épp Djokovicot múlta felül. A világranglista 3. helyén álló Alcaraz a pályán 10,3 millió dollárt ütögetett össze, azonkívül 32 millió dollárt gyűjtött be olyan szponzoroktól, mint a Rolex, a BMW, a Calvin Klein vagy a Louis Vuitton. A Netflix is lát benne fantáziát, a streamingszolgáltató jövőre dokumentumfilm-sorozatot ad ki a fiatal csillagról.

A Forbes listájának második helyén a legtöbb Grand Slam-győzelemmel rendelkező Novak Djokovic áll, aki 2023-ban zsinórban a nyolcadik évét zárta a világranglista élén, idén áprilisban pedig ő lett minden idők legöregebb világelsője 37 évesen és 18 naposan. Párizsi olimpiai aranyérmével régi álmát váltotta valóra, a nagy diadalért ráadásul 218 ezer dollárnyi jutalom is ütötte a markát a szerb államtól. 

Az olimpián kívül más nagy versenyen nem tudott győzni, így is lesz mit a tejbe aprítania, többek közt a Hublot, a Lacoste és az Asics támogatását is élvezi, a pénzdíjakat és a szponzori forrásokat egybevéve 37,2 millió dollárt kaszált. Aleksandar Vucic szerb elnök ráadásul nemrégiben arról beszélt, hogy Belgrádban egy olyan múzeum létrehozását tervezik, amely Djokovic kivételes pályafutását mutatná be.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Coco Gauff foglalja el, aki 2023-as egyéni US Open győzelme után idén a francia nyílt bajnokságon aratott diadalt párosban. A mindössze 20 esztendős amerikai hölgy a WTA egyéni rangsorában 3., párosban a 15., a szponzorok pedig tolonganak, hogy hirdesse a termékeiket, például a New Balance sportmárka, az olasz székhelyű Barilla élelmiszeripari nagyvállalat, vagy a hajápoló szereket forgalmazó Carol’s Daughter. Elismertségét az is jól mutatja, hogy LeBron James mellett ő vitte az Egyesült Államok zászlaját a nyári olimpia megnyitóján. Összbevételei az idei esztendőben 27,1 millió dollárra rúgnak.

A női teniszezők közül az amerikai Coco Gauff tett szert a legnagyobb bevételre ebben az évben / Fotó: AFP

Nem sokkal keresett kevesebbet kolléganőjénél a hölgyek jelenlegi világelsője, Iga Swiatek. A lengyelek sztárja, miután júniusban pályafutása során negyedszer nyert a Roland Garroson, az olimpián is behúzott egy bronzérmet, utóbbiért 50 ezer dollárnyi állami jutalmat kapott. 

Az elmúlt 12 hónap során csak a tenisszel közel 11,7 millió dollárt kaszált, ennél többet a pályán csak Djokovic gyűjtött. Összesen 26,7 millió dollárral gazdagodott, az idei év folyamán kötött szponzori szerződést a Legóval és a francia Lancome nevű kozmetikai céggel.

A férfi világranglista éllovasa, Jannik Sinner az ötödik a Forbes rangsorában, a maga 26,6 millió dollárjával alig marad el Swiatektől. A 23 éves játékosnak kész hullámvasút volt a szezonja, elképesztő mélységeket és magasságokat járt meg: doppinbotrányba keveredett, bár egyelőre az eltiltást megúszta, az olimpiát mandullagyulladás miatt kellett kihagynia, az év folyamán pedig még csípősérülés is kínozta, a nehézségek mellett a sikerekből is kijutott. 

Januárban győzött Australian Openen, ezzel 48 év után ő lett az első férfi teniszező, aki Grand Slam-tornán diadalmaskodni tudott. 

Augusztusban a Cincinnatiben zajló tornán elért sikerével pedig biztossá vált, hogy világranglista-vezetőként fejezi be az évet. Sikerei nyomán szponzorai közé szegődött ebben az esztendőben a De Cecco tésztagyártó és a bőrápólási termékeket forgalmazó La Roche-Posay, de eddig is komoly vállalatok támogatták, mint a Gucci, a Lavazza vagy a Rolex.

A lista hatodik pozíciójában egy élő legendát találunk a visszavonulását a mai napon, október 10-én bejelentő Rafael Nadal személyében, akit utoljára az idei Davis-kupán láthatunk majd játszani. 

Ami azt illeti, a 38 esztendős spanyol ikon az elmúlt 19 hónapban mindössze hat ATP-tornán tudott elindulni, így a pénzdíjakból alig jutott neki valami, az összbevételei viszont nem estek vissza jelentősen, hiszen szponzorai töretlenül kitartottak mellette, így 23,3 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. 

A KIA autógyárral már 20 éve működnek együtt, a közelmúltban írt alá új szerződést az Infosys nevű számítástechnikai céggel, és Federerrel közösen részt vett a Louis Vuitton reklámkampányában. A felsoroltak mellett nagykövete lett a szaúdi teniszszövetségnek, amiért évente hét számjegyű összeg üti Nadal markát, természetesen dollárban.

A Forbes  listáján Daniil Medvegyev 20,3 millió dolláros keresete a 7. helyre elég, az orosz játékost követi Oszaka Naomi 14,6 millió dollárral, Casper Ruud 13,9 milliójával a 9., de valószínűleg a sort 13,7 millió dollárral záró Arina Szabalenka sem szomorkodik, hogy épp csak befért a legjobb tízbe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.