BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Progress Of The Works At Spotify Camp Nou During 2024

Csúszik a világ egyik legnagyobb stadionjának az átadása – és ez nagyon sok pénzbe kerül

A vártnál lassabban haladnak a Camp Nou stadion felújítási munkálatai, valószínűleg csak a következő szezonban térhet vissza otthonába az FC Barcelona labdarúgócsapata.

Az október elején valószínűsített jövő februári részleges újranyitás sem tűnik megvalósíthatónak, ezért nagy valószínűséggel csak a következő, 2024–25-ös idényben futballozhat ismét a felújítás alatt álló stadionjában az FC Barcelona együtteseadta hírül az Inside World Football.

Barcelona, Camp Nou
A Barcelona felújítás alatt álló stadionja, a Spotify Camp Nou 2024 októberének közepén / Fotó: NurPhoto via AFP

A 2023 nyarán megkezdett felújítási-átépítési munkálatoknak – melyek során a korábban 98 ezres befogadóképességű stadiont 105 ezresre bővítik – az első tervek szerint idén novemberre kellett volna befejeződniük, azóta ez az időpont többször csúszott, egyebek között az engedélyeztetési eljárás lassúsága miatt.

Joan Laporta klubelnök nemrégiben a Barca One podcastnek nyilatkozva még arról beszélt, hogy 2025 elején már újra a Camp Nouban játszhat a csapat, az egyesület működését belülről ismerő források szerint azonban több mint valószínű, hogy ezt a dátumot nem fogják tudni tartani. Elena Fort alelnök egy október eleji sajtótájékoztatón a katalán Sport című lap cikke szerint úgy  nyilatkozott, hogy „jó úton haladnak”, de konkrét időpontot ő sem jelölt meg.

A Sport ekkor még arról írt, hogy februártól már újra saját pályáján szerepelhet a Barcelona, először 62 ezer embert engednének be a lelátókra, hamarosan a bérleteket is elkezdik árulni, 2026 nyarától pedig teljes kapacitással működhet a Camp Nou.

Rengeteg pénztől esik el a Barcelona a kényszerű albérlet miatt

Az bizonyos, hogy a csúszások nem tesznek jót anyagilag a klubnak, az elmúlt években folyamatosan pénzügyi nehézségekkel küzdő Barcelona évente valamivel több mint 90 millió eurót (36,4 milliárd forint) bukhat azon, hogy albérletben, az 50 ezres Olimpiai Stadionban kénytelen játszani a hazai mérkőzéseit.

A stadion felújítása a The Athletic számításai szerint körülbelül 900 millió euróba (364 milliárd forint) kerülhet, a teljes Espaí Barca projekt pedig, amely a többi közt az edzőközpont és más, az egyesület által használt létesítmények felújítását, átépítését is magában foglalja, nagyjából 1,5 milliárd eurós (607 milliárd forint) kiadást jelenthet.

A Barcelona vezetői úgy számolnak, hogy a teljes kapacitással üzemelő Spotify Camp Nou évente 250 millió euró (101,2 milliárd forint) körüli bevételt fog termelni, így viszonylag rövid időn belül megtérülhetnek a gigaberuházás költségei.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.