BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Miamiban rendezhetik a decemberi Barcelona–Atlético Madrid-rangadót

Ha a FIFA illetékesei hozzájárulnak, akkor Miamiban játszhatja le az FC Barcelona labdarúgócsapata az Atlético Madrid ellen a december 22-én esedékes bajnoki meccsét.

Az Egyesült Államok felé terjeszkedne a La Liga: arról még azért nincs szó, hogy amerikai csapatot vennének fel a spanyol élvonal mezőnyébe, de a BBC értesülései szerint a liga vezetői azt tervezik, hogy Miamiban rendezik meg a Barcelona–Atlético Madrid bajnoki rangadót, amely közvetlenül a téli szünet előtt, december 22-én lesz esedékes.

Barcelona, Atlético Madrid, Lewandowski
Stefan Savic (elöl) az Atlético futballistája próbálja szerelni Robert Lewandowskit, a Barcelona támadóját a legutóbbi Atlético Madrid–Barcelona-bajnokin / Fotó: AFP

Ahhoz, hogy a terv megvalósulhasson, még szükség van a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA jóváhagyására. A testület korábban egyértelműen ellenezte az ilyen irányú törekvéseket, de idén májusban már azt közölték, létrehoztak egy munkacsoportot, amely vizsgálja, milyen hatásai lehetnek a bajnoki mérkőzések külföldre költöztetésének.

A Spanyol Szuperkupa négyes döntőjét már évek óta külföldön, Szaúd-Arábiában tartják: 2020-ban, 2022-ben, 2023-ban és tavaly is a közel-keleti országban csaptak össze a trófeáért a spanyol futball legjobb csapatai. Jövőre, 2025 januárjában szintén Szaúd-Arábia lesz a helyszín, a Barcelona és az Atlético Madrid mellett a Real Madrid és a Mallorca lép pályára a tornán.

A The Athletic úgy tudja, a spanyol szövetség 2019 és 2029 között évi 40 millió eurót (körülbelül 16 milliárd forint) kap a szaúdi kormánytól a rendezés jogáért. Ennek az összegnek a felét osztják szét a négy részt vevő csapat között, a maradékot pedig a spanyol futball szereplői kapják, még az alsóbb osztályú kluboknak is jut belőle.

Javier Tebas, a La Liga elnöke többször is elmondta, szeretné, ha más országokban is tartanának spanyol bajnoki meccseket. 

2019-ben már tervben volt egy Barcelona–Girona-találkozó, amelynek a mostani Barca–Atlético-rangadóhoz hasonlóan Miami adott volna otthont, de ezt az ötletet a spanyol szövetség és a játékosok szakszervezetének tiltakozása miatt akkor elvetették.

Az olaszok szintén hosszú ideje külföldön rendezik a szuperkupameccseket: Szaúd-Arábia és Katar mellett Kína, Líbia és az Egyesült Államok is volt már házigazdája az eseménynek.

Azért fontos megjegyezni, hogy ezeknek a szuperkupameccseknek nincs túl nagy presztízsük, valódi téttel bíró bajnoki találkozókat viszont az európai futballban eddig nem volt szokás külföldre vinni.

A nagy amerikai sportligák rendszeresen tartanak meccseket más kontinenseken

Az amerikai major ligákban más a helyzet: a világ legerősebb jégkorongbajnoksága, az NHL 2017 óta 20 alapszakaszmeccset hozott át Európába, rendeztek mérkőzést Svédországban, Finnországban és Csehországban is. 

A vezető amerikaifoci-liga, az NFL 2007 óta rendszeresen tart mérkőzéseket Angliában, de volt már NFL-találkozó Németországban, Mexikóban és Brazíliában is.

Természetesen a kosarazó szupersztárok sorát felvonultató NBA sem akar lemaradni: már 1990-ben játszottak egy alapszakasz-mérkőzést Tokióban, azóta pedig folyamatosan terjeszkedik a liga világszerte. Az évek során többek közt Mexikóváros, Peking, London vagy Párizs is vendégül láthatta a világ legjobb kosárlabdázóit, idén novemberben Mexikóvárosban csatázik a Miami Heat és Washington Wizards, jövő januárban pedig kétszer is összecsap a San Antonio Spurs és az Indiana Pacers.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.