BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötforintos osztalékemelés mellett is marad pénz az 5G-re

Magyarországon idén várható az 5G-szolgáltatáshoz szükséges 700 megahertzes frekvenciára a pályázat kiírása.

A svájci kormánynak 380 millió svájci frank, mintegy 106 milliárd forint bevétele származik az 5G-s frekvenciák hét végi aukciójából. A helyi piacon már jelen lévő Swisscom, Sunrise és Salt kapott a 15 éves használatra meghirdetett frekvenciákból. Új szereplőként az Airspanhez tartozó, londoni székhelyű Dense Air is pályázott – sikertelenül.

Olaszországban még tavaly írták ki az 5G-s frekvenciákat, ott 6,5 milliárd eurónyi, azaz 1914 milliárd forintnyi bevétele származik ebből a költségvetésnek.

Németországban március második felében várható döntés az 5G-ről, de nehezíti a folyamatot, hogy a szabályozó hatóság a piacon lévő szolgáltatókat kötelezné arra, hogy hálózatukat a konkurenseik számára is hozzáférhetővé tegyék. Ezzel az óriásberuházásokat megspóroló, hálózat nélküli szolgáltatók járnának jól.

08 February 2019, Bavaria, Greding: A sticker with the inscription „5G Connected Mobility” hangs on a 5G technology container. Federal Transport Minister Scheuer visited a test field for 5G mobile phone technology. Since 2016, the 5G-ConnectedMobility consortium has been operating the test field on the A9 federal motorway and the Nuremberg-Feucht and Greding railway lines. The 5G technology container is at the heart of the test field that connects the mobile radio stations along the A9 to the 5G core network. Photo: Daniel Karmann/dpa
Fotó: AFP

Magyarországon idén várható az 5G-szolgáltatáshoz szükséges 700 megahertzes frekvenciára a pályázat kiírása.

A Magyar Telekomnak a szükséges spektrum megszerzése 50 milliárd forint körüli összegbe kerülhet az Erste szerint, a Concorde a nemzetközi példákból kiindulva nagyjából 65 milliárd forintos kiadással számol.

„A svájci eredményből nem lehet messzemenő következtetést levonni a hazai frekvenciák árazására vonatkozóan. Túl azon, hogy eltérő gazdasági fejlettségű és lakosságszámú országokról van szó, az érintett állam költségvetési helyzete is befolyásolja a fizetendő összeg nagyságát. Egy ilyen aukció mindenhol nagyrészt politikai kérdés.

Mindenesetre arra számítunk, hogy amíg nem derül ki, pontosan mennyit kell majd fizetnie a Magyar Telekomnak, addig fenntartja a részvényenkénti 25 forintos osztalék mértékét”

– mondta érdeklődésünkre Bosnyák Zsolt, az Equilor elemzője.

„Országonként más és más a szabályozás még az Európai Unión belül is, így a hazai híreket érdemes figyelni az árazással kapcsolatban. A hegységekkel szabdalt Svájcban a hálózat jellemzői is mások, s ez a tényező már a kiírásnál is jelentkezhet. Mindenesetre aki ebben a szektorban akar működni a jövőben is, annak muszáj lesz kifizetnie az aukción kialakuló díjat. Az sem mindegy, hogy egy sávra ketten vagy négyen pályáznak” – hangsúlyozta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.