BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödével nőhet az MI-re költött összeg idén

A szoftverekre jut a legtöbb pénz, azonban részesedésük csökkenni fog.

dén várhatóan 432,8 milliárd dollárt költenek mesterséges intelligencia (MI) megoldásokra a vállalkozások világszerte, ez 19,6 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest 

– derül ki az IDC előrejelzéséből. A kutatócég prognózisa szerint a szegmens jövőre is dinamikusan fejlődik és 2023-ban már átlépheti az 500 milliárd dolláros határt az MI-re fordított összeg. Az elemzésben a szoftverekre, hardverre és szolgáltatásokra fordított kiadások egyaránt szerepelnek.

A tanulmány szerint a három technológiai kategória közül az MI szoftverek részesedése a kiadásokból 2022-ben kissé csökkenni fog, mivel a hardverekre és szolgáltatásokra szánt összegek gyorsabban nőnek, és ez a tendencia 2023-ban is folytatódni fog. Összességében az előrejelzések szerint a következő öt évben a mesterséges intelligencia-szolgáltatásokra fordított kiadások növekedése lesz a leggyorsabb, az éves átlagos növekedési ütem 22 százalék lesz, míg az MI hardverek esetében ez az érték várhatóan 20,5 százalék lesz.

Fotó: EyePress / AFP

„A mesterséges intelligencia az innováció következő nagy hullámaként jelent meg. Az MI-megoldások jelenleg az üzleti folyamatok problémáira összpontosítanak, és az emberi tevékenység közvetlen támogatásától a folyamatok javításán át a tervezésig és előrejelzésig számos területen alkalmazzák őket, ami jobb döntéshozatalt és eredményeket tesz lehetővé. 

A nyelv- és hangfelismerő, illetve a képalkotó technológiák, valamint a multimodális MI-megoldások fejlődése forradalmi fejlődést hoz az emberi hatékonyságban

– jelezte Ritu Jyoti, az IDC „Worldwide Artificial Intelligence (AI) and Automation Research” üzletágért felelős alelnöke.

A szoftvereken belül az MI alkalmazások részesedése 47 százalék volt 2021 első felében, a második legnagyobb kategóriát pedig a mesterséges intelligencia infrastruktúra szoftverek jelentették, 35 százalékos részesedéssel. A szolgáltatások esetében az MI alkalmazásához kapcsolódó IT szolgáltatások 20,4 százalékos növekedést értek el a múlt év első felében, idén pedig 22 százalékkal bővülhet ez a terület és ez a fejlődési dinamika 2025-ig megmarad a kutatócég előrejelzése alapján. A mesterséges intelligencia alapú üzleti szolgáltatásoknál is hasonló mértékű növekedésre lehet számítani.

A múlt év első felében az MI-hez kapcsolódó hardverekre költött összeg nőtt a legnagyobb mértékben. Bár ez a terület fejlődik a leggyorsabban – közel negyedével bővülhetnek idén a vállalkozások ilyen jellegű kiadásai – még így is csak a teljes piac nagyon kis szeletét adja, idén várhatóan 5 százalékos lesz a részesedése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.