BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megsínyli a korlátozásokat a vendéglátás

Miután márciusig biztosan maradnak a korlátozások, egyre bizonytalanabb a turizmus-vendéglátás ágazat talpra állása, a teljes helyreállás hónapokat vehet igénybe. A kormány ígéretet tett a támogatások kifizetésének gyorsítására.

Az eddigi kormányzati támogatásokkal sikerült elkerülni a tömeges bedőléseket, de további segítségre lesz szükségük a hazai vállalatoknak – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Arra reagálva fejtette ki álláspontját, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány úgy döntött, az érvényben lévő szabályokat március 1-jéig meghosszabbítja. A munkaadói érdekképviselet vezetője érdemi segítségnek tartja az iparűzési adó átmeneti mérséklését, ugyanakkor azt kérik a kormánytól, hogy az eddigiektől eltérően ne szektorálisan, hanem rászorultsági alapon támogassák a nehéz helyzetbe került cégeket.

Forrás: Földi D. Attila

Gulyás Gergely elmondta: sikerült ugyan megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését a november óta érvényben lévő szabályokkal, de egyelőre bármilyen enyhítés veszélyeztetné az eddig elért eredményeket. Hozzátette, hogy a szolgáltató szektor, azon belül is a vendéglátás számára nagy nehézséget és súlyos veszteséget okoz a korlátozás, ezért felgyorsítják a bértámogatások kifizetését. Eddig 27 milliárd forint összegű támogatásra érkezett igény, ebből hétmilliárdot már utalt a kincstár. A miniszter ígéretet tett arra, hogy amint lehetséges a szabályok lazítása, először a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni.

A korábban ígért támogatások gyorsított kifizetése mellett a meglévő kedvezmények meghosszabbítására van szükség Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szerint.

A Világgazdaságnak úgy kommentálta a hírt, hogy

emellett ki kell dolgozni a későbbi, fokozatos újraindulás algoritmusát a turizmus-vendéglátásban, hogy úgy tudjanak majd kinyitni, hogy többé ne kelljen bezárni.

A VIMOSZ elnöke hangsúlyozta: rendkívül nehéz élethelyzetek alakultak ki a vendéglátásban, a támogatások kifizetése nagyon lassú, de már kaptak előremutató ígéreteket.

graf vg vendéglátó

Járványtechnológiailag egyetért a döntéssel, de a következő egy hónapot arra kell felhasználni, hogy az újraindítási koncepciót széles körű szakmai összefogással dolgozzák ki. Gál Pál Zoltán jelezte, hogy elsősorban működési támogatásra van szükségük a kritikus helyzetbe került vállalkozásoknak, hiszen a rezsit és a bérleti díjakat is fizetni kell, nem csak a béreket. A folyamatos hosszabbítások helyett a tervezhetőség érdekében fontos lenne, hogy a kormány az ágazat számára biztosított kedvezményeket és támogatásokat a veszélyhelyzetet követő egy-két hónapra előre garantálja.

Az, hogy tömeges csődhullám idáig nem történt, annak is köszönhető, hogy tavaly felfüggesztették a kényszertörlések alkalmazását

– hívta fel a figyelmet a VOSZ főtitkára.

Emiatt – ahogy fogalmazott – lehetnek még csontvázak a szekrényben. Emlékeztetett, hogy a 2008-as válság után is elnyújtva, egy-két évvel később jelentkeztek a vállalati bedőlések. Perlusz László egyetértett azzal, hogy mindenképpen meg kell akadályozni a járvány harmadik hullámát, éppen ezért korábban is arra számítottak, hogy tavaszig maradnak a korlátozások, és az év második felében indulhat meg egy erőteljes növekedés. Reálisnak nevezte a 3,5-4 százalékos GDP-bővülésre vonatkozó előrejelzéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.