BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsokat döntöget a spanyol turizmus, idén már több mint 64 millióan látogattak el az ibériai országba

Kiválóan teljesít a spanyol turizmus: az év első nyolc hónapjában rekordot jelentő 64,5 millió külföldi turista látogatott el az ibériai országba, míg júliusban és augusztusban összesen 21,8 millióan választották Spanyolországot nyári szabadságuk úti céljául.

Csúcsokat döntöget a spanyol turizmus, a helyi statisztikai hivatal legújabb felmérése szerint július és augusztus hónapokban egyaránt 10,9 millió látogató kereste fel az ibériai országot, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 7,3 százalékos növekedést jelent – írta cikkében a Guardian.

Turisták Barcelonában, a Sagrada Familia templom környékén. A katalán nagyváros továbbra is az egyik legnépszerűbb célpont a Spanyolországba látogatók körében/Fotó: AFP/Josep Lago

A legtöbb turista az Egyesült Királyságból érkezett, szám szerint 4,17 millióan, őket követték a franciák 3,75 millió fővel, de még a németek is felfértek a képzeletbeli dobogóra 2,5 millióval.

Súlyos problémákat okoz a tömeges turizmus

Spanyolország világszinten a második légnépszerűbb célpontnak számít a turisták körében, a nagy tömegekben érkező látogatóknak azonban nem mindenki örül. 

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, a nyár folyamán számos spanyol városban tartottak tüntetéseket a túlturizmus ellen, a tiltakozók szerint a turisták fokozott beáramlása a természetes épített környezetben is súlyos károkat okoz, a sok rövid távra kiadott lakás pedig alaposan fölverte a bérleti díjakat is, ami lakhatási válságot idézett elő.

Barcelona már lépett: a katalán metropoliszban 2029-től tilos lesz a rövid távú lakáskiadás, és Valenciában is korlátozzák az Airbnb-t és a hasonló szolgáltatásokat.

Gazdasági szempontból ugyanakkor mindenképpen pozitív a turizmus erősödése: az idegenforgalomhoz kapcsolódó bevételek az év első hónapjában 17,6 százalékkal nőttek 2023 azonos időszakához képest, összesen 86,7 millió euró (34 milliárd 686 millió forint) áramlott be a turizmus kapcsán az ibériai országba, ha lebontjuk, ez azt jelenti, hogy egy átlagos turista napi 187 eurót (közel 75 ezer forint) költött el a spanyol vakációja alatt.

Augusztus végéig 64,5 millió külföldi látogatott el Spanyolországba, ami szintén rekordot jelent, az Exceltur nevű idegenforgalmi szervezet az idei év végéig összesen 90 millió turistával számol.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.