BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vezérigazgató

A szoboszlói generáció tagja

Közelkép: Gáti István, az MMBF Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója
2010.06.28., hétfő 05:00

A szakmát tekintve „hazajött” az MMBF Földgáztároló Zrt.-hez Gáti István, amikor nemrég átvette a társaság vezérigazgatói posztját. Igaz, korábban igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagként már dolgozott a szőregi földgáztárolót tulajdonló, 2006-ban alapított cégnél. 1982-ben indult gázszakmai pályája, ezen belül szívesen emlékszik vissza a hajdúszoboszlói évekre.
A hajdúsági városban a Mol egyik jogelődjénél műszaki ellenőrként kezdett. „Sokáig kötődtem az ottani létesítményekhez. Akkor épültek, amikor én is ott dolgoztam” – magyarázza. Tiszántúli szakmai múltja egyfajta rangot is ad számára: míg a hazai olajszakma magját a Molon belül régebben a zalaiak adták, a gázszakmában sokan képviselik a hajdúszoboszlói generációt.
Az energiakereskedelembe a Prímagáznál tanult bele Gáti István 1992–97 között, majd négy éven át a Molnál dolgozott hasonló területen. 2003-tól már annak a Földgázellátó Rt.-nek a vezérigazgatója volt, amelyet a nemzeti társaság eladott a német E.Onnak. 2006-ban Gáti István is átigazolt az üzletág új tulajdonosához, 2007-től a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnél (MSZKSZ) dolgozott. Ez év elején tért vissza a csoporthoz. A többségi tulajdonában lévő gáztároló társaság élén egyszerre hasznosíthatja kereskedői és műszaki tapasztalatait, mindkét területet egyformán fontosnak tartja. Induló tevékenységről lévén szó, a fő teendők is újak: gondoskodnia szükséges a szőregi stratégiai és kereskedelmi tároló biztonságos és eredményes működéséről, be kell fejeznie a tároló próbaüzemét, s fontos feladata még a kapacitáslekötési szerződésekben foglaltak teljesítése, az új tároló üzemeltetésének a felügyelete.
Munkája szabályozói környezetéről keveset nyilatkozik. „Ez nem igazán a mi tisztünk. Az a feladatunk, hogy hosszú távú szerződéseink alapján biztonsággal és eredményesen működtessük a tárolót, megfeleljünk a tulajdonosi elvárásoknak, az uniós és hazai jogszabályoknak, hiszen ezek befolyásolják a földgáztárolással kapcsolatos munkánkat” – szögezi le. A felelősség nagy: jelentős összegekkel gazdálkodik a 150 milliárd forintos mérlegfőösszegű társaság 16 fős csapata. Munkájuk még jobban felértékelődhet, ha megépülnek a térségi országok gázhálózatait öszszekötő interkonnektorok, amelyeken keresztül a regionális piacok is elérhetőbbé válnak a gáztároló bevonásával.
Kevés szabad ideje nagy részét három és fél éves kisfiával tölti, a maradékot barátokkal, utazással. Sportolásra nagyon kevés ideje jut, a téli síelés mellett néha egy kis futásra és focira marad energiája. Nagyobbik lánya hatodéves az orvosin, a kisebbik még tanul.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.