BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
közélet

Somogyi Péter: Az üzletben is sokat számít a politika

Választások előtt és után sokkal nagyobb az érdeklődés
2010.10.08., péntek 05:00

Tíz éve kezdte el a Central European Business Centre tulajdonos igazgatójaként Somogyi Péter a vezérigazgatói csúcstalálkozók szervezését Magyarországon. Bár azóta sok egyéb konferencián is túl vannak, ez lett a zászlóshajó. Mivel évente két ilyet rendeznek, a múlt héten a XX. Jubileumi Vezérigazgatói Találkozóra került sor.

VG: - A rendezvénypiacot nem tépázta meg a válság?

S.P.: - Általában igaz, hogy visszaesett ez az üzletág is, de a vezérigazgatói találkozóknál nem érződött a válság. Sőt! Mintha felértékelődött volna az információcsere, a kapcsolatok ápolásának jelentősége. Ennél a rendezvénytípusnál sokkal inkább meghatározók a politikai ciklusok. Választások előtt és közvetlenül utána sokkal nagyobb az érdeklődés, félidőben pedig egyértelmű a lanyhulás.

VG: - Ennyire számít az üzletben a politika?

S.P.: - Magyarországon igen. Mivel minden új kormány nagy tervekkel érkezik, abbahagy, átszab programokat, törvényeket, új fejlesztéspolitikát vezet be, s ezért új pályázatok is indulnak, az időben megszerzett információ sok pénzt érhet az üzletben.

VG: - Akkor az idén nem volt túl szerencsés, hogy közvetlenül az önkormányzati választások utánra szervezték az őszi vezérigazgatói

S.P.: - Mi előbb elhatároztuk az időpontot, mint ahogy kiírták a választást. Azt tudtuk, hogy az új kormány már bőven túl van a kezdés időpontján, tehát akár új programokról is beszámolhat, de a valóság ezt a számítást kissé keresztülhúzta. De például Rogán Antal, a Fidesz egyik meghatározó gazdaságpolitikusa, a parlament gazdasági bizottságának elnöke ott volt, s egy üzleti ebéd keretében beszélt az elképzelésekről.

VG: - Az ön cége hívta meg Magyarországra Bill Clinton volt amerikai elnököt, vagy Gerhart Schröder német exkancellárt. Jó üzlet az ilyen nagy nevek megszerzése?

S.P.: - Nem. Mindkét rendezvényünk nagyon veszteséges volt, viszont nagy presztízst, szakmai tekintélyt adott a cégnek. Tehát megérte, de túl gyakran nem csinálnánk, mert az egyre csillogóbb hírnévbe belebukna a cég. Ugyanakkor nem zárnám ki, hogy egy-egy üzleti világsztárt a vezérigazgatói találkozókra meghívjuk. Jövőre pedig azt tervezzük a magyar európai uniós elnökség kapcsán, hogy a nálunk is jelen lévő nagy európai társaságok anyacégének első embereit hívjuk meg amolyan európai vezértalálkozóra. Érdekes és hasznos lenne meghallgatni őket arról, hogyan látják a világgazdaság kilátásait, mit csinálnának másként, s hogyan látnak bennünket, magyarokat.

VG: - A cége ezek szerint a jövőben is a rendezvényszervezésből akar megélni? Vannak e területen „titkos” vágyai?

S.P.: - Ebből akarunk megélni, az biztos. Titkos vágyak? Hát… Én nagyon csodálkozom, hogy Horvátországban például 1000-1500 fős üzleti rendezvényeket képesek összehozni, ahol a nagy világsztár üzleti guruk tartanak előadást. Itt, Magyarországon képtelenség lenne ekkora érdeklődést kelteni. Jó, ha százan-kétszázan befizetnének egy ilyen előadásra, abból meg nem lehetne fedezni a kiadásokat. Örülnék, ha legalább egyszer egy ilyen monumentális érdeklődést ekkora létszámmal öszsze tudnánk hozni.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.