BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
különadó

Nem fogják teljesen lenyeletni a bankadót az ügyfelekkel

Erőteljesen fogadkozik a hazai hitelintézetek többsége, hogy az idén elmarad az év végén megszokott áremelési hullám a lakossági folyószámla-vezetéshez kapcsolódó díjaknál.
2010.12.09., csütörtök 05:00

Mindez történik annak ellenére, hogy a szektornak le kellett nyelnie a több mint százmilliárdos tételt jelentő banki különadót, illetve, hogy sem a belső, sem a külső körülmények nem kedveznek az üzlet virágzásának.
Egyértelmű azonban, hogy a most vállalt „moratórium” egyáltalán nem önkéntes jellegű. A legtöbb piaci szereplő ugyanis már a nyáron felülvizsgálta a lakossági számlavezetésre vonatkozó kondíciókat – és árat emelt –, így egy idei újabb emelés sem az ügyfelek, sem a versenyképesség megtartása szempontjából nem lenne túl szerencsés.

Afelől viszont nem lehet kétsége senkinek, hogy a jövő év újabb komoly áremeléseket hoz majd mind a folyószámla-vezetés, mind a hitelek piacán. A januártól hatályos magatartási kódexnek a bankok mozgásterét korlátozó passzusai ugyanis csak abban az esetben nyújtanak – és csak a hitelszerződéseknél – védelmet, ha nem történik olyan, a szereplőket érintő adóváltozás - márpedig történt ilyen -, amely az ügyfeleket terhelő tételek emelését indokolttá teszi. Korláto-zott hatásai lehetnek a válságadó áthárítását megakadályozni hivatott kormányrendeletnek is.

Persze arra nem lehet számítani, hogy a bankok egy az egyben lenyeletnék a különadó és az egyéb tételek hatásait az ügyfeleikkel, hiszen bármilyen hihetetlen, árverseny továbbra is létezik a piacon, vagyis, aki túl nagyot emel, sokat veszíthet. A hiteleknél pedig tekintettel kell lenniük az ügyfelek teherviselő képességére is, hiszen ha túllőnek a célon, könnyen még szomorúbb képet mutathat a portfólió. Nagyon szűk tehát a mezsgye: a kondíciós listákból viszont elég gyorsan kiderül majd, hogy hol is lehet az egyensúly.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.