BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Németh Zsolt

Harci szellem - nyugaton idegendkedve figyelik ezt a stílust

Nem lankad a (fülke)forradalmi hév. Sőt, a médiatörvény és más kormányzati intézkedések nemzetközi visszhangja kapcsán csak fokozódik.
2011.01.24., hétfő 05:00

A miniszterelnök strasbourgi szereplése után a Fidesz több fronton igyekszik ellentámadást indítani kritikusaival szemben. Németh Zsolt külügyi államtitkár például a baloldali Berliner Zeitung újságíróját okította: „Nézzük meg pontosan, honnan jön a bírálat: a médiából és a politikai baloldaltól. Konzervatív pártbarátainktól viszont nagyon nagy megértést és támogatást kapunk.”

A barátokra és ellenségekre történő felosztás belföldön is erőre kapott. Deutsch Tamás, az Európai Parlament fideszes képviselője a Facebookon próbál meg egymillió szimpatizánst szerezni ahhoz a mozgalomhoz, amely a szocialistákat teszi felelőssé a kialakult helyzetért.

Kérdés, mennyire lesz eredményes ez a stratégia. Külföldön aligha. Politikai háttéralkukra ugyan mindig van lehetőség, a nyugati közvélemény azonban – beleértve annak konzervatív részét – legalábbis idegenkedve szemléli ezt a hatalomgyakorlási stílust. Itthon más a helyzet. A szocialisták kudarcos kormányzása után a Fidesz könnyedén tud ellenségképet gyártani, amit a hiteltelen balliberális hangadók szereplése csak még könnyebbé tesz. Konfrontatív politikájával a kormány saját hibáit is el tudja fedni. A forradalmi hangulatot azonban nehéz hosszú időn át fenntartani. A Fidesz már bukott el választást emiatt.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.