BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Év vállalkozója

Családban hatékonyabb az üzlet

Lakics Péter, a Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója az elmúlt hetekben igazi díjhalmozó lett. Átvehette az Év fiatal menedzsere kitüntetést – melyet a Menedzserek Országos Szövetsége adott át –, az Év vállalkozója díjat a Dél-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségétől, valamint az Év üzletembere díjat a Pécs–baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától.
2011.02.21., hétfő 05:00

„Ezeket az elismeréseket nem valamiféle megérkezésnek fogom fel, inkább arról lehet szó, hogy járok egy utat, és annak az útnak az eddig eltelt fázisait többen is észrevették és most értékelték” – vall érzéseiről. Szerinte ezek a díjak – bár neki szólnak – egy teljes réteget ismernek el, mégpedig a családi vállalkozásokat jutalmazták az elismerésekkel.

Lakics Péter állítja: a családi vállalkozások lényegesen elkötelezettebbek a környezetük iránt. Sokkal fontosabbak számukra a gyökerek, sokat számít a múlt. Egy családi vállalkozás esetében a tulajdonos család értékei kisugároznak az egész cég értékrendszerére. Ez a Lakics család 1985 óta működő vállalkozásánál sincs másként: a családot jellemző nyitottság és korrektség nagyban meghatározza a vállalatot is.

Ezt a szemléletet és a cég fejlődését az egyszemélyes mikrovállalkozástól a 250 fős, több telephellyel rendelkező középvállalatig a társaság ügyvezetője kilenc-tíz éves kora óta figyelhette közvetlen közelről. A céghez 2003-ban csatlakozott, de nem történt meg a máshol klasszikusnak mondható generációváltás: az alapító édesapa továbbra is dolgozik, fia pedig az általános cégvezetést kapta feladatul. Nem volt kimondott elvárás, hogy idővel a családi vállalkozást erősítse, de az egyetem alatt folyamatosan azt érezte, alkotni szeretne, s arra csak ilyen keretek között nyílt mód. Gyorsan belátta, hogy nem jó alkalmazottnak, nem érzi jól magát, ha utasításokat kap, viszont hatékonyan tud működni, ha a saját gondolatait valósíthatja meg.

Annak idején a három telephely önálló cégként működött. Ezek összevonásával nyílt meg előtte az út az ügyvezetői tisztség felé. Fantasztikusan nagy lehetőségként élte ezt meg, ugyanakkor azzal is tisztában volt, igen kockázatos döntést hozott az édesapja. Ám vezetése alatt a vállalkozás a forgalmát és a nyereségét is megtízszerezte. „Azért vagyok alkalmas cégünk vezetésére, mert naponta látok száz utat arra, miként lehetne még jobban végezni a dolgunkat, és addig vagyok alkalmas, amíg látom ezeket” – igazolja apja döntését Lakics Péter. Jut azonban másra is energiája: munkaidejének negyedét a családi vállalkozások ügyével, valamint a fiatal, elsősorban a harmincas vállalatvezetők összefogásával tölti.

Névjegy

CÉG

Lakics Gépgyártó Kft.

Hegesztett és forgácsolt motor- és generátorházak, valamint motorok és generátorok más acélszerkezetű részegységeinek gyártása teszi ki a vállalkozás kapacitásának döntő többségét.

A cégnek a Dél-Dunántúl minden megyéjében van telephelye. Éves árbevétele 4-5 milliárd forint.

Lakics péter (35)

A közgazdaság-tudományi egyetemen vezetésszervezés szakon szerzett diplomát. Tanult és dolgozott is külföldön. Gyakorlatot a Budapest Banknál és a KPMG-nél szerzett, az index.hunál projektmenedzser volt. Nős, kislánya 6, kisfia 4 éves. Nagy szenvedélye a különböző fémszobrok gyűjtése és karbantartása.

Lakics Gépgyártó Kft.

Hegesztett és forgácsolt motor- és generátorházak, valamint motorok és generátorok más acélszerkezetű részegységeinek gyártása teszi ki a vállalkozás kapacitásának döntő többségét.

A cégnek a Dél-Dunántúl minden megyéjében van telephelye. Éves árbevétele 4-5 milliárd forint.

Lakics péter (35)

A közgazdaság-tudományi egyetemen vezetésszervezés szakon szerzett diplomát. Tanult és dolgozott is külföldön. Gyakorlatot a Budapest Banknál és a KPMG-nél szerzett, az index.hunál projektmenedzser volt. Nős, kislánya 6, kisfia 4 éves. Nagy szenvedélye a különböző fémszobrok gyűjtése és karbantartása. -->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.