BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
családi

Egységben a családi cégek

Miközben Magyarországon az elmúlt évtizedek a multinacionális vállalatok feltörését és megerősödését hozták, az elmúlt években jól látszott, hogy a hazai családi cégeknek is van valódi ereje. Az elmúlt hónapok még egyértelműbbé tették, hogy ezek a vállalkozások nélkülözhetetlen szereplői a magyar gazdaságnak, egyben mozgatórugói az európai családi vállalatok szektorának is. A párbeszéd elkezdődött, és már nemcsak mi tanulhatunk európai társainktól, de tőlünk, magyaroktól is van mit tanulni.
2011.05.25., szerda 14:00

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) az elmúlt hónapokban nem keveset dolgozott azért, hogy tagvállalatai közreműködésével hozzájárulhasson a magyar gazdaság fellendítéséhez. Személyes konzultációk a döntéshozókkal, programok kidolgozása, nemzetközi konferencia, folyamatos párbeszéd. Mindezek alapján ma már azt látjuk: nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi színtéren is bizonyítottunk, hogy regionális kompetencia-központ lettünk.

A folyamat aktuális állomása éppen német kollégáinkkal köt minket össze. Egyesületünk üdvözli a német nagyvállalatok magyarországi beruházásait, és fontosnak tartja, hogy a német nagyipar ilyen hosszú távú befektetésekkel erősítse Magyarország gazdaságát. Kiemelt fontosságúnak tartjuk ugyanakkor, hogy arányosan kisebb anyagi ráfordítással hasonló eredményeket tudnánk elérni a családi vállalkozások közreműködésével is, különösen a német és a magyar családi cégek együttműködésével. A német nagyipar jelenléte Magyarországon nélkülözhetetlen, így az a több ezer új munkahely is, amelyet a közelmúltban hozott létre.

Hasonló törekvések és célok mentén kezdeményeztük a kormányzatnál az úgynevezett Bölcsőprogram megtárgyalását. Ha az új munkahelyek teremtését a kormány tb-járulék- és adómentességgel támogatná, a családi cégek átlagosan legalább egy új munkahely létrehozását vállalnák a jövő év végéig. Ez a szívóhatásával több tízezer munkanélkülit, illetve jövedelem nélküli státusban lévő potenciális munkavállalót vonna be a munkaerőpiacra. Ne feledjük: egy-egy új munkahely létrehozása akár több millió forintos beruházást is jelenthet, teremtse azt akár multinacionális cég, akár az állam, akár egy vállalkozás. Ezt a beruházást most a családi vállalkozások magukra vállalnák.

A programnak jelentős gazdaságfehérítő hatása is lenne, hiszen azok a jövedelmek, amelyek a szürkegazdaságba áramlanak, automatikusan kitisztulnának. Álláspontunk szerint ugyanis ha nincs járulékos költségvonzat, akkor mindenki tisztességesen elszámolná azt a munkaerőköltséget, amellyel a gazdálkodását átláthatóvá teszi, és amellyel elkerüli, hogy másutt leadózott jövedelmét pumpálja vissza a feketegazdaságba. További hozadék, hogy az így megnövekedett munkaerőtömeg által megkeresett pénz bekerülne a fogyasztásba.

A gondolat egyébként pozitív fogadtatást kapott a döntéshozóknál. Ennek kiegészítéseként a jelenlegi helyzetben komoly ereje lehetne annak, ha ösztönöznék a magyar és német családi vállalkozások együttes hazai beruházásait, amelylyel ismét sok ezer új munkahely jöhetne létre, jóval kisebb ráfordítással. Javaslatunk, a Bölcsőprogram három év munkáltatói járulékmentességgel támogatná az új munkahelyek megteremtését. Ám amennyiben ez kiegészülne a külföldi beruházások hazai elősegítését ösztönző programmal, és minimális anyagi támogatással párosulna, egyesületünk kész megszervezni a hazai gondolatok, produktív ötletek megvalósítását a német tőke közreműködésével, ami komoly fellendülést hozhatna az országnak. A német családi vállalkozások egyesülete (Family Business Network Deutschland) már biztosított minket az együttműködési szándékáról. Részünkről nincs akadálya, hogy összefogjuk és egyesítsük Európa családi cégeit, a következő évtizedeknek ugyanis ismét nagy szüksége lesz a családi vállalkozásokra.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.