BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
adósmentés

Drámai változásokat hozhat a bankrendszerben a kormány

Drámai változásokat hozhat a magyar bankrendszer életében az a pénteki bejelentés, amely lehetővé tenné a devizahitelek egyösszegű végtörlesztését. Hogy pontosan mekkorát, azt ma még nehéz megjósolni.
2011.09.12., hétfő 05:00

Főként azért, mert egyelőre nem tudni, a kormány vállal-e szerepet és mekkorát az ilyen kölcsönök forintosításában, vagy csupán a megtakarítással rendelkezők törleszthetnek kedvező árfolyamon. Akárhogy is, a bankok üzleti tervei borulni fognak, és a korábbi kiemelkedő évek után most még többjük válhat veszteségessé. A piac szerkezete is jelentősen átalakulhat: az új környezetben egyes szereplők — főként, ha az állam is rásegít erre — nagyobb szeletet hasíthatnak ki a zsugorodó tortából.

A váratlan és durva állami beavatkozás több ok miatt is aggasztó. A bankokkal folytatott korábbi hosszas tárgyalások után épp csak néhány hete indult el az árfolyamgát rendszere. A múlt héten kaptunk hírt a kormány, a jegybank és a pénzügyi felügyelet ígéretes egyeztetéséről is, például a kamatképzés átláthatóságának ügyében, amely jóval kevesebb káros mellékhatással javíthatná a devizahitelesek helyzetét. A most villámcsapásként érkező új javaslat nemcsak a működési környezet kiszámíthatóságát rombolja, de az intézkedések előkészítettségét illetően is kételyeket ébreszt. Teszi mindezt akkor, amikor az európai bankrendszer likviditási és tőkehelyzetéről napról napra egyre riasztóbb jelentések érkeznek. És amikor — részben a romló jövedelmezőség miatt — a magyar bankszektor hitelezési tevékenysége eleve harmatgyenge a régiós versenytársakkal öszszehasonlítva.

Nem tudhatjuk, hogy a nyilvánvaló politikai előnyökön túl milyen egyéb motivációi voltak a pénteki bejelentésnek. Az azonban biztos, hogy az újabb, nem konvencionális lépéssel a kormány rendkívül ingoványos területre tévedt.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.