BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
mentőcsomag

Merkel, a törzsfőnök

Egyes ausztrál törzseknél állítólag nyelvi tabuk lépnek életbe, ha valaki meghal – például nem mondhatják ki az örök vadászmezőkre távozott társuk nevét. Úgy tűnik, hasonló tiltások működnek manapság az eurózónában is, ahol vezető politikai szinten még mindig feddés jár azért, ha egy politikus kijelenti azt, amit szakértők már másfél-két éve hajtogatnak: Görögország csődbe megy, és kész!
2011.09.14., szerda 05:00

A „hagyományokon őrködő törzsfőnök” álarcát ezúttal Angela Merkel német kancellár vette magára, aki tegnap azért osztotta ki gazdasági miniszterét, Philipp Röslert, mert az végre nevén nevezte a gyermeket, azaz Görögország rendezett csődjét is a lehetőségek között említette. Bár Merkel áttételesen azzal érvelt, nem éppen bölcs dolog efféle nyilatkozatokkal izgatni az amúgy is nyugtalan piacokat, a valóság inkább az, az utóbbiak már rég elkezdték beárazni a csődöt. Jelenleg pedig maximum amiatt izgulnak, hogy ha majd egy, kettő vagy éppen öt hónapon belül összeomlik a hellén építmény, akkor pontosan kit és mit temet maga alá. Ezért már nem azon kellene görcsölni, hogyan mentsenek meg a fizetésképtelenségtől egy fenntarthatatlan adósságpályán lévő országot, hanem azt lenne szükséges kitalálni, hogyan lehetne az összeomlás okozta károkat enyhíteni.

A károk nagyságáról egyelőre megoszlanak a szakértők
véleményei. A pesszimisták már újabb gazdasági „világégést” vizionálnak, mondván: a csőd az európai bankoknak okozott veszteségeken keresztül pusztító láncreakciót indít majd el. Mások szerint ha annak idején az orosz vagy az argentin krachot is meg lehetett emészteni, akkor a jóval kisebb Görögország bedőlése sem állítja feje tetejére a világot. Akárhogy is lesz, a valóságot felesleges rejtegetniük a politikusoknak – a bili előbb-utóbb úgyis kiborul, és ezt mindannyian érezni fogjuk…

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.