BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bankszektor

Nem a bankok nem adnak hitelt, a cégek nem hitelképesek

Hatszázmilliárd forintnyi új vállalkozói hitel kihelyezését várja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tegnap bejelentett, 60 milliárd forintos tőkeemelésétől a kormány.
2011.11.04., péntek 05:00

Ha ez a cél megvalósul, akkor a speciális feladatokat ellátó hitelintézet egy csapásra vezető vagy legalábbis meghatározó szereplő lehet az újonnan kihelyezett magyarországi vállalkozói hitelek piacán. Emellett tevékenyen hozzájárulhat ahhoz, hogy végre emelkedni kezdjen a magyarországi cégeknél lévő hiteleknek az állománya, vagyis az új kihelyezések mennyisége végre meghaladja a törlesztésekét, s finanszírozóra leljenek a folytonos likviditási és tőkehiánytól szenvedő vállalkozások.

A helyzet azért nem ennyire egyszerű. Mégpedig azért nem, mert a hazai vállalkozói szektornak nem az az alapvető gondja, hogy a pénzügyi szolgáltatók ne akarnák finanszírozni, hanem az, hogy a cégek többsége ma piaci alapon nem hitelezhető. Vagyis nem az a
gond, hogy a bankok nem adnak hitelt – vagy ne lenne miből adniuk –, hanem az, hogy a cégek többsége egész egyszerűen nem hitelképes. Ez annak ellenére igaz, hogy a bankszektort érintő, közelmúltbeli kormányzati intézkedések nyilvánvalóan nem használnak a hitelezési hajlandóságnak, illetve az üzleti aktivitásnak. Nullához konvergáló növekedés és romló gazdasági kilátások mellett viszont nem valószínű, hogy ez a helyzet rövid távon megváltozik, bármilyen erővel fókuszáljanak is a vállalatokra a bankok.

Persze az is lehet stratégia, hogy a hirtelen jött forrásra alapozva az MFB hitelezze a kereskedelmi bankoknál pénzre nem lelő vállalkozásokat, de annak hosszú távon biztosan nem lesz jó vége sem a fejlesztési bank, sem az érintettek szempontjából. A most beadott 60 milliárdos injekció tehát a vállalati szektor állapotának időleges és látszólagos feljavításához elég lehet ugyan, de az alapvető problémák megoldásához nyilvánvalóan vajmi kevés lesz.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.