BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
internet

A Facebook fújja az új internetlufit?

Sokaknak leesett az álla, amikor a Facebook a hétvégén bejelentette, hogy egymilliárd dollárért megveszi az Instagram képmegosztó szolgáltatást nyújtó céget.
2012.04.11., szerda 05:00

Egyesek azt látták bizonyítva, hogy a mobilinternet korában egy innovatív, ötletes okostelefon-alkalmazás kifejlesztői elnyerik méltó jutalmukat, és mesés vagyonra tehetnek szert. Mások úgy vélik, a szóban forgó program egész egyszerűen nem ér ennyit, vannak hasonlók vagy akár még jobbak is a piacon. Néhányan egyenesen a 2000 márciusában kipukkant dotkomlufi megismétlődéséről beszélnek: hogyan is érhet például egy egyszerű közösségi rajzoló játék, a „Draw Some thing” 200 millió dollárt, amennyiért a Zynga márciusban megszerezte az OMGPOP fejlesztőcéget. Kinek van hát igaza?

A most hatalmas akvizíciókat bejelentő társaságok nem véletlenül vetnek szemet ezekre a nemrég alakult, lelkes csapatokra. Pár éve maguk is a semmiből indultak, és váltak óriásokká egy-egy jó ötlet nyomán. Ha valaki, hát ők biztosan tudják, mit jelent jókor jó helyen lenni, és az internetes közösségi oldalak multiplikátor hatását kihasználva, egy csapásra milliós felhasznlói kört szerezni, annak összes üzleti hasznával együtt. Nem csoda, ha a hasonló sikereket produkáló start-up cégekre igyekeznek minél hamarabb lecsapni: ezzel részben saját piacukat is védhetik a vetélytársaktól, részben a várható piaci értéknövekedésből is profitálhatnak.

A csillagászati árak azonban óvatosságra intenek. Való igaz, hogy a közösségi oldalak segítségével – különösen az okostelefonok korában – korábban soha nem remélt ügyfélkört lehet rekordgyorsasággal szerezni. A divat azonban múlandó dolog. Ezeket a termékeket többnyire nem a fejlesztésbe ölt tudás és munkaórák száma repítette a magasba, hanem a véletlen. Miközben sok más, hasonlóan ötletes fejlesztés kerül a süllyesztőbe, néhányuknak sikerül az áttörés. Ez viszont mások biztosnak vélt piaci pozícióit is gyorsan leértékelheti. Kérdés, meddig lehet felvásárolni az új kihívókat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.