BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
autó

Hihetetlen menetelés az elektromos autók gyártójánál

Szinte hihetetlen menetelést mutatott az elmúlt egy évben az elektromos autókat gyártó Tesla Motors. Bár tavaly év végén több tűzeset is beárnyékolta az amerikai cég jó hírét, a vállalat népszerűsége a tőzsdei árfolyammal együtt továbbra is vágtat.
2014.04.17., csütörtök 05:00

Míg egy évvel ezelőtt a Tesla részvényei még csak 40-45 dollárt értek, addig ma már 230 dollárt. Nem túlzás, azt állítani, hogy az elektromos autókat gyártó cég részvényei szárnyaltak. Akárhogyan is nézzük, ez ötszörös-hatszoros pénzt jelentett azoknak, akik akkor fektettek be a vállalatba. Ekkora menetelés után teljesen jogos a kérdés: még mindig érdemes lehet beszállni?

A válasz nem egyértelmű. Annyi biztos, hogy a Tesla-sztori, az elektromos autógyártásban rejlő potenciál, valamint az akkumulátor-gyártásban lévő lehetőségek ígéretesek, hiszen egy több milliárd dolláros piacról beszélhetünk. Azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy tőzsdei cégről van szó, ezért közel sem mindegy, hogy a befektetők mekkora pénzt fizetnek ezért a lehetőségért. Ráadásul az sem biztos, hogy 100 százalékban bejönnek majd a Tesla számításai, miszerint az elektromos autók 6-7 év múlva jelentősen elterjednek, és a Tesla marad ennek a szektornak a meghatározó szereplője: ők aratják majd le a babérokat, ők zsebelik be a profit jelentős részét.

Márpedig az Elon Musk vezette cég pont ezt tervezi. Ezért épül a „gigagyár”, és ezért készül majd a harmadik generációs Tesla is, amolyan T-modell mintára, zászlóshajóként az elektromos autók és a hagyományos autók közötti küzdelemhez.

Ha hosszabb távra tervezünk befektetni a vállalat részvényeibe, akkor a kockázatokat igen is el kell fogadnunk. Nem mondom, hogy végül elbukik a Tesla a csatában, de azt sem, hogy megnyeri azt. Ezt egyelőre lehetetlen megjósolni, mivel túlságosan az elején vagyunk még az útnak. Jól szemlélteti ezt az is, hogy míg 2013-ban 22 500 S modellt adtak el, idén pedig 35 ezer körüli vásárlóra számítanak, addig 2020-ra 500 ezer autót szeretne értékesíteni a vállalat. Ezek a számok úgy érhetők el, hogy a harmadik generációs modellek már a középosztályt is erőteljesen megcélozzák, arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ebben a körben sokkal fontosabb szempont lehet a gazdaságosság, mint az elektromos autóval járás presztízse.

Ahhoz, hogy a Tesla teljesíthesse majd több éves gyártási, értékesítési céljait, illetve ahhoz, hogy lenyűgözhesse a befektetőket, mindenképp szükség lesz a Tesla-mánia folytatódására. Ezzel egyelőre nincs is probléma. Az autóvásárlásoknál folyamatos a sorban állás, ráadásul a fogyasztói felmérésen az S modell 99 pontot kapott a 100-ból. Összehasonlításképpen: a Ford autói csak 50-et értek el, ami azért elég beszédes különbség.

Jól mutatja a Tesla iránti rajongást az is, hogy amint napvilágot láttak a tűzesetekkel kapcsolatos hírek, a befektetők tartva a biztonsági kérdések eszkalálódásától elébe szaladtak a problémának, és pánikszerűen dobálták el részvényeiket. Akkor 190 dollárról hetek alatt 110 dollárig zuhant vissza a Tesla árfolyama, holott Musk többször is kijelentette, a tűzesetek nem gyártási, hanem emberi – sofőri – hibára vezethetőek vissza. Később viszont, amikor az amerikai és európai hatóságok hivatalosan is megerősítették a Tesla „ártatlanságát”, akkor sietve vették vissza a befektetők a részvényeket, és hajtották új csúcsokra az árfolyamot.

Igen sok múlhat tehát a befektetők hozzáállásán, illetve a Tesla-imidzs alakulásán. Ha a fogyasztók továbbra is ennyire elégedettek lesznek az autókkal, akkor aligha kérdéses, hogy Elon Musk tudja majd szállítani a befektetők számára a legfontosabb pénzügyi számokat, ez pedig rövid távon tovább repítheti az árfolyamot. Hosszabb távon azonban, ahogyan azt már fentebb részleteztem, bonyolultabb a kép, hiszen még akár az is lehet, hogy a teljesen elektromos autók végül nem terjednek el, és például a hibrideké lesz a jövő.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.