BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
lakáshitel

Nyugalom, felárért

2014.09.26., péntek 05:00

Semmi meglepő nincsen abban, hogy megjelentek az öt- vagy akár tizenéves kamatperiódus mellett kínált lakáshitelek a piacon. Az első ok, hogy bár a hitelkamatok – részben az MNB igen hosszúra nyúlt lazítási ciklusa miatt – most nagyon alacsonyak, a hazai háztartások változatlanul igen megfontoltan mernek csak eladósodni. Míg néhány évvel ezelőtt egy hitelfelvételen gondolkodó háztartásnál leginkább az volt a mérvadó a kölcsön felvétele előtt, hogy mekkora az az induló törlesztőrészlet, amelyet adott nagyságú hitelnél fizetni kell, most inkább az a nagy kérdés, hogy a pénzügyi szolgáltató által kínált konstrukció mennyire kiszámítható. Mindezen a devizahitelek sorsát nézve egyáltalán nem lehet csodálkozni, így logikus, hogy megjelentek a piacon a mai kamatokat figyelembe véve jó drága, ám cserébe a kiszámíthatóság és akár a futamidő végéig változatlan törlesztőrészlet pajzsát kínáló konstrukciók.

A másik érv a fix kamatozású lakáshitelek megjelenése mellett a puszta racionalitás: az alacsony kamatkörnyezet könnyen meglehet, hogy átmeneti ideig tartó kegyelmi állapot lesz csupán, így egy konzervatívabb, vagy tájékozottabb ügyfél inkább vállalja a két-három százalékponttal is magasabb felárat, ha ezért cserébe konstans hiteltörlesztési terheket kap cserébe. A harmadik nyomós érv a szinte végtelenített kamatperiódus mellett az, hogy a hazai hitelintézetek számára gyakorlatilag a lakáscélú hitelezés az egyetlen olyan üzletág a lakossági térfélen, ahol stabil növekedés látszik az elmúlt egy-két évben. Ennek megfelelően megéri olyan konstrukciókat kidolgozni, amelyeket esetleg csak az igénylők 10-20 százaléka vesz igénybe, ám így is érezhető többletkeresletet generálnak.

Ráadásul a lakáshitel-piac növekedése minden jel szerint tartós is lehet, vagyis jó esetben a hosszú periódus mellett eladott lakáshitelek több tízmilliárdos tortát is jelenthetnek. Márpedig most minden torta mellé oda kell állni a lakossági üzletágban is, amin osztozni lehet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.