BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
posta

Magyar Posta: Elsőbbséggel

2014.12.10., szerda 05:00

Még szerencse, hogy a Magyar Posta már 2013-ra felkészült a piacnyitásra, így aligha okoz majd nehézséget az állami vállalatnak, ha az NMHH esetleg mostanában engedélyt adna egy riválisnak. Az elmúlt két évben ugyanis vélhetően még felkészültebb lett. A szervezet biztosan karcsúbb, hiszen ezernél is több munkavállalónak mondtak fel. Persze a hatóság nem könnyen osztogatja az engedélyeket. Ez mindenki számára kiderült tavaly tavasszal, amikor az Osztrák Posta hazai leányvállalatát nem találták alkalmasnak a feladatra. Normális esetben nehezen lenne érhető, hogy amíg Finnországtól Csehországig számos vetélytársa lett az állami vállalatoknak, addig a magyar piacon nagyon nyögvenyelősen akar beindulni a verseny.

Pedig bár zsugorodik a piac, hiszen egyre kevesebb a levél, azért a közműcégek, bankok és biztosítók havonta több millió számlalevelet küldenek az ügyfeleknek, ami elvileg több potenciális szolgáltató fantáziáját megmozgathatná. Ráadásul nem csak külföldi, hanem hazai új szereplője is lehetne az ágazatnak. Az európai piacnyitás után a magyar állami cég is tervezett külföldi terjeszkedést, de ez egyelőre csak terv maradt. Pedig igazán kíváncsi lennék, hogy milyen eredményességgel és népszerűségi indexszel dolgoznának külföldön.

Elvileg a feladók és az ügyfelek is jobban járnának a versenytől, amely olcsóbb és gyorsabb szolgáltatást eredményezhet. A költségvetés is milliárdos tehertől szabadulhatna meg, ha az állami vállalatot nem a büdzséből, hanem a riválisok befizetéseiből lehetne kompenzálni az üzleti alapon nem fenntartható, de szükséges tevékenységeiért. A nemzeti piacvédelem már nehezen megoldható, az elmúlt két évnek bőségesen elégnek kellett lennie ahhoz, hogy a Magyar Postát újrapozícionálják. Ennek köszönhető, hogy a jövőben már egyre inkább hasonlít egy bankhoz. Most már csak az kellene, hogy uniós tagállamként nálunk ne csak papíron létezzen a liberalizáció, hanem a postaládákban is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.